Eveniment

Pregătiri pentru 15 mai: Guvernul este gata să propună legea privind starea de alertă. Ludovic Orban cere dezbaterea acesteia în regim de urgenţă

Pregătiri pentru 15 mai: Guvernul este gata să propună...

Autor: Cosmin Pirv

11.05.2020, 11:58 384

Guvernul discută, luni, un proiect de lege care să reglementeze starea de alertă. După adoptare, acesta va fi trimis la Parlament, iar premierul Ludovic Orban a anunţat că va cere dezbaterea lui în regim de urgenţă.

Premierul Ludovic Orban a anunţat, la începutul şedintele de Guvern de luni, că Executivul a elaborat un proiect de lege pentru starea de urgenţă.

„Suntem în situaţia în care Curtea Constituţională a lipsit autorităţile de pârghiile necesare pentru lupta împotriva acestui virus. Pe data de 15 se va încheia starea de urgenţă. Trebuie să avem garanţia că vom avea la dispoziţie toate instrumentele necesare pentru a putea conitnua activitatea desfăşurată în ultimele trei luni. Lupta împotriva epidemiei a început înaintea declarării stării de urgenţă. E clar că decizia Curţii Constituţionale limitează foarte mult marja de mişcare şi, pentru a avea deplină legitimitate, am decis să elaborăm acest proiect de lege”, a spus Ludovic Orban.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat că scopul proiectului este protejarea sănătăţii populaţiei.

„Scopul acestei legi e protejarea sănătăţii cetăţenilor. Proiectul de lege cuprinde o serie de măsuri, măsuri care sa organizeze efectuarea unor actrivităţi economice astfel încât sănătatea cetăţenilor să fie protejată. Proiectul are o parte generală. E vorba de un proiect de lege care se adresează duratei de stare de alertă. E un proiect flexibil. Partea substanţiala a proiectului vizează măsurile sectoriale pe fiecare domeniu în parte. Sunt măsuri care se cunosc de către opinia publică, au fost publicate pe site-ul MAI. Proiectul, dacă va fi aprobat de Guvern, va merge către Parlament”, a psu ministrul Justiţiei.

Premierul Orban a anunţat că a solicitat dezbaterea în regim de urgenţă a proiectului în Parlament.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO