Eveniment

Pregătiri de război: Marea Britanie trimite arme în Ucraina pentrua autoapărare

Pregătiri de război: Marea Britanie trimite arme în...

Autor: Dorin Oancea

18.01.2022, 08:23 298

Marea Britanie furnizează Ucrainei rachete antitanc cu rază scurtă de acţiune pentru autoapărare, după ce Rusia a adus aproximativ 100.000 de soldaţi la graniţa sa, a declarat secretarul apărării, citat de BBC.

Ben Wallace a declarat în faţa parlamentarilor că o mică echipă de soldaţi britanici va fi, de asemenea, trimisă în Ucraina pentru instrucţie.

El a spus că există "motive legitime şi reale de îngrijorare" că trupele ruseşti ar putea fi folosite pentru o invazie.

Rusia neagă orice plan de invazie şi acuză Occidentul de agresiune.

Zeci de militari britanici se află în Ucraina din 2015 pentru a ajuta la antrenarea forţelor armate, iar Marea Britanie şi-a luat, de asemenea, angajamentul de a ajuta la reconstrucţia marinei ucrainene după invazia Rusiei în Crimeea în 2014.

Wallace a declarat că Marea Britanie va oferi un ajutor suplimentar în materie de securitate, având în vedere "comportamentul din ce în ce mai ameninţător" al Rusiei.

Primul lot de arme antiblindate uşoare a fost trimis luni, deşi secretarul apărării nu a precizat tipul.

"Ucraina are tot dreptul de a-şi apăra graniţele, iar acest nou pachet de ajutoare îi sporeşte şi mai mult capacitatea de a face acest lucru", a declarat el în faţa deputaţilor. "Permiteţi-mi să fiu clar: acest sprijin este pentru capacităţi de armament cu rază scurtă de acţiune şi în mod clar defensiv; nu sunt arme strategice şi nu reprezintă o ameninţare pentru Rusia; acestea sunt pentru a fi folosite în autoapărare".

El a spus că există "un pachet de sancţiuni internaţionale gata de a fi aplicate" în cazul oricărei "acţiuni destabilizatoare" a Rusiei în Ucraina.

Orice invazie ar fi văzută ca o "ocupaţie" care "ar putea duce la pierderi uriaşe de vieţi omeneşti de toate părţile", a declarat secretarul apărării.

El a spus: "Dorim să fim prieteni cu poporul rus, aşa cum am fost timp de sute de ani. Şi există o lume în care putem stabili o relaţie reciproc avantajoasă cu Rusia. Sper că diplomaţia va prevala. Este alegerea preşedintelui Putin dacă alege diplomaţia şi dialogul sau conflictul şi consecinţele".

Ambasadorul ucrainean în Marea Britanie a salutat decizia Marii Britanii de a trimite arme şi trupe suplimentare, dar a declarat pentru BBC că cea mai mare problemă este că nu sunt membri ai NATO. "Am vrut să fim în NATO... ne confruntăm singuri cu cea mai mare armată din Europa", a declarat Vadim Prystaiko.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO