Eveniment

Prefectura Capitalei: Câinii comunitari au agresat în ultimele două luni peste 1.700 de bucureşteni - trebuie modificată legea

Prefectura Capitalei: Peste 1.700 persoane, victime ale câinilor comunitari, PMB nu rezolvă problema

Autor: Mediafax

05.04.2012, 13:57 218

Prefectura Capitalei informează că peste 1.700 de bucureşteni au fost agresaţi de câini fără stăpân, iar Primăria Municipiului Bucureşti nu rezolvă această chestiune, în timp ce prefectul Mihai Cristian Atănăsoaei lucrează la modificarea legii în sensul respectării deciziei Curţii Constituţionale.

Potrivit unui comunicat al Prefecturii Bucureşti, "în timp ce problema câinilor fără stăpân nu îşi găseşte rezolvarea la nivelul Primăriei Capitalei, alte 1.721 de persoane au căzut victime ale agresiunii câinilor fără stăpân, în perioada februarie-martie 2012, conform datelor furnizate de Institutul de Boli Infecţioase «Prof. Dr. Matei Balş»-Centrul Antirabic". Dintre victime, un număr de 251 sunt copii.

"În ritmul în care înţelege Primăria Generală să soluţioneze această problemă, este evident că peste alte două luni de zile, în Capitală, vom avea încă 1.700 de persoane agresate de câinii fără stăpân. Şi aşa mai departe, până când cineva, preferabil primarul general care are atribuţii legale în acest sens, se va apleca cu responsabilitate pe rezolvarea acestei probleme. În paralel, în acest moment lucrez la modificarea legii, astfel încât aceasta să respecte Decizia Curţii Constituţionale, pe de o parte, dar să contribuie şi la rezolvarea problemei în folosul cetăţenilor, pe de altă parte. După ce voi finaliza aceste modificări, le voi trimite Senatului cu speranţa că senatorii le vor dezbate şi vota", spune prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atănăsoaei, citat în comunicat.

În 11 ianuarie 2012, Curtea Constituţională a decis că sunt neconstituţionalee prevederile Legii referitoare la câinii comunitari, care prevede că eutanasierea animalelor fără stăpân se va putea face după ce autorităţile locale vor consulta populaţia.

Curtea Constituţională spune că soluţia eutanasierii câinilor fără stăpân trebuie să fie aplicată doar în ultimă instanţă, respectiv numai atunci când toate celelalte soluţii au fost aplicate corespunzător de către autorităţile locale, dar nu şi-au atins scopul de a limita sau de a eradica acest fenomen.

Legislaţiile altor state acordă o mare atenţie populaţiei canine, soluţiile de eliminare ale patrupezilor fiind individuale şi nu colective, arată judecătorii Curţii Constituţionale.

În privinţa eutanasierii câinilor agresivi şi periculoşi fără stăpân în condiţiile art.I pct.6 din legea criticată, Curtea Constituţională a constatat că o asemenea măsură este necesară, întrucât aceştia se află într-o situaţie de fapt diferită faţă de celelalte rase de câini, fapt ce a şi determinat adoptarea, de altfel, a unei reglementări speciale în privinţa regimului lor de deţinere, respectiv Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 55/2002 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi.

Susţinerea autorilor obiecţiei de neconstituţionalitate potrivit căreia termenul de trei zile lucrătoare în care câinii agresivi şi periculoşi fără stăpân se eutanasiază ar fi prea scurt, întrucât stăpânul câinelui pierdut nu ar avea suficient timp să îl găsească, este neîntemeiată în opinia judecătorilor constituţionali.

Curtea a reţinut că adoptarea măsurilor concrete care să ţină sub control fenomenul câinilor fără stăpân ţine de marja de apreciere a statului, astfel încât legiuitorul este cel chemat să stabilească condiţiile normative concrete în care fenomenul câinilor fără stăpân trebuie gestionat. În acest sens legiuitorul este obligat, ca şi cerinţă constituţională, să implice şi să responsabilizeze autorităţile publice locale, inclusiv prin sancţiuni de natură contravenţională sau penală, pentru a se evita recurgerea la măsura eutanasierii.

Totodată, Curtea mai observă că, prin Hotărârea din 26 iulie 2011, pronunţată în cauza Georgel şi Georgeta Stoicescu împotriva României, Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbpurg a stabilit că gestionarea acestei problematici - a câinilor fără stăpân - nu ţine numai de autorităţile publice centrale sau locale, ci şi de societatea civilă, ceea ce în sistemul normativ intern echivalează cu obligarea asociaţiilor ce au ca obiect de activitate protecţia animalelor să contribuie în mod efectiv, inclusiv material, şi nu numai declarativ, la aplicarea soluţiilor prin care se urmăreşte gestionarea acestui fenomen. Astfel, se evită măsura eutanasierii câinilor fără stăpân.

Curtea observă că prevederile Convenţiei Europene pentru protecţia animalelor de companie la art.12 reglementează reducerea numărului de animale fără stăpân, prevăzând, în mod expres, că, "atunci când o parte estimează că numărul de animale fără stăpân constituie pentru ea o problemă, ea trebuie să ia măsurile legislative şi/sau administrative necesare pentru reducerea numărului acestora prin metode care nu cauzează dureri, suferinţe sau temeri evitabile. a) Astfel de măsuri trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: (i) în cazul în care astfel de animale trebuie să fie capturate, aceasta trebuie să se facă astfel încât să producă minimum de suferinţe fizice şi psihice animalelor, în funcţie de natura animalului; (ii) în cazul în care animalele capturate sunt adăpostite sau sacrificate, aceasta trebuie să se facă în conformitate cu principiile prezentei convenţii".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO