Eveniment

Prahova a atras 156 milioane lei bani europeni pentru Sistemul de management integrat al deşeurilor

Prahova a atras 156 milioane lei bani europeni pentru...

Autor: Daniel Lazar

31.01.2019, 00:03 878

Judeţul Prahova a pus în funcţiune un sistem de ma­nagement integrat al deşeurilor din România cu ajutorul fondurilor euro­pene, valoarea totală a investiţiilor finanţate din POS Mediu şi POIM fiind de 156 mi­lioane de lei. Din această sumă,  95 milioane de lei este valoarea eligibilă nerambursabilă a Uniunii Europene.

Staţia de Tratare Mecano-Biologică a Deşeurilor Biodegradabile Ploieşti, cea care deserveşte municipiul reşedinţă de judeţ, cu o populaţie de 185.000 de locuitori, are o capacitate de prelucrare de 150.065 tone /an, din care deşeuri reziduale 146.960 tone /an şi 3.150 de tone/an deşeuri verzi (deşeuri biodegradabile din grădini, parcuri şi pieţe).

„Este un obiectiv de interes judeţean, ce va fi de folos tuturor prahovenilor, fie că locuiesc în mediul rural sau urban, dar şi agenţilor economici care îşi desfăşoară activitatea în judeţul nostru sau care vor să investească aici. Administraţia judeţeană mai are depuse şi alte proiecte pentru a accesa fonduri europene“, a precizat  preşedintele Consiliului Judeţean Prahova Bogdan Toader.

Acesta este al doilea proiect ca valoare din fonduri structurale câştigate şi im­plementate în judeţ, după cel de alimentare cu apă derulat de operatorul judeţean Hidro Prahova, care s-a ridicat la 332 mi­lioane de lei.

Proiectul „Fazarea proiectului sistem de management integrat al deşeurilor în Judeţul Prahova“ a fost cofinanţat din Fondul de Coeziune, prin Programul Operaţional Infra­structură Mare 2014-2020, Axa prioritară 3 – dezvoltarea infrastructurii de mediu în condiţii de management eficient al resurselor, Obiectiv specific 3.1. – reducerea numărului depozitelor neconforme şi creşterea gradului de pregătire pentru reciclare a deşeurilor în România. Prin proiectul amintit  s-au urmărit continuarea şi dezvoltarea investiţiilor în sectorul de gestionare a deşeurilor solide, începute prin proiectul „Sistem de mana­gement integrat al deşeurilor în judeţul Prahova“, finanţat prin POS Mediu 2007-2013. Astfel, a fost completată infrastructura existentă la acel moment cu „Staţia de Tratare Mecano-Biologică (STMB) a deşeurilor biodegradabile Ploieşti şi cu echipamentele adiacente (14 containere de metal şi 4 vehicule transfer lung curier).

Etapele operaţionale ale unui astfel de sistem de management integrat al deşeurilor constau în co­lectarea selectivă a acestora, transferul şi sortarea de­şeurilor reciclabile, tratarea deşeurilor biodegradabile, eliminarea deşeurilor în depozitul de deşeuri con­form, reabilitarea depo­zitelor de deşeuri urbane neconforme existente.

Potrivit laboratorului Geocycle, acreditat RENAR, în perioada de probe a staţiei, într-o lună calendaristică, dintr-o cantitate totală de 2.924,4 tone deşeuri municipale reziduale intrate în staţie, în urma tratării mecano-biologice a rezultat o cantitate de 1.508,53 tone, reducerea de masă fiind de 1.415,87 tone.

Prin finalizarea Staţiei de tratare mecano-biologică, Sistemul de management integrat al deşeurilor în  Prahova devine complet funcţional, numărul total al beneficiarilor fiind cei 750.000 de locuitori ai judeţului, atingându-se astfel angajamentele im­puse României prin Tra­tatul de Aderare la Uni­unea Europeană sectorul mediu.

Impactul creat de acesta constă în reducerea cantităţii de deşeuri municipale depozitată şi crearea premiselor pentru valorificarea deşeurilor municipale prin co-procesare.

Prima fază a proiectului, implementat în 34,5 luni, s-a derulat prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu 2007-2013, valoarea acestuia fiind de 164.230.212 (fără TVA), din care 120.762.325 lei a fost finanţare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), 24.257.933 lei au provenit de la bugetul de stat, restul fiind contribuţia CJ Prahova.

Lucările pentru închiderea depozitului de deşeuri neconform din Ploieşti şi construirea staţiilor de transfer a deşeurilor aferente SMID din Prahova (la Ploieşti, Buşteni, Urlaţi, Boldeşti-Scăieni), respectiv dotarea cu echipamente a celor existente (în Câmpina, Vălenii de Munte, Drăgăneşti şi Valea Doftanei) au fost executate de un consorţiu de firme din care au făcut parte Iridex Grup Construcţii – Iridex Grup Import Export – Urban Electric Ploieşti, devizul final fiind de 25.288.054 lei (fără TVA).

Construirea staţiei de sortare a deşeurilor reciclabile din oraşul Boldeşti-Scăieni, cu o valoare de 15.957.111 lei (fără TVA), a fost realizată de asocierea Aquila Construct Ploieşti – Argif Proiect Piteşti, iar achiziţia de echipamente pentru colectarea deşeurilor din judeţ, în valoare de 24.799.989 lei (fără TVA), a fost adjudecată de Grădinariu Export-Import Bucureşti.

Construirea staţiei de tratare mecano-biologică de deşeurilor biodegradabile Ploieşti a fost executată de compania Strabag, valoarea lucrărilor fiind de 51.221.294 lei (fără TVA).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO