Eveniment

Pragul de infectare de 6 la mia de locuitori declanşează haosul în zonele cu o activitate economică puternică. După Timiş, autorităţile din Bucureşti dezbat intrarea sau nu în carantină. Ieri, Capitala a depăşit pragul de 6 infectări la mia de locuitori, ca medie a ultimelor 14 zile, ceea ce a trimis Bucureştiul în scenariul roşu

Trei judeţe sunt în scenariul roşu, cu indice de infectare de peste 6 la mia de locuitori - Bucureşti, Timiş şi Ilfov. Foto: Hepta

Trei judeţe sunt în scenariul roşu, cu indice de infectare de peste 6 la mia de locuitori - Bucureşti, Timiş şi Ilfov. Foto: Hepta

Autor: Georgiana Mihalache

24.03.2021, 00:06 780

Scenariul roşu în care a intrat Bucureştiul începând de ieri, după ce pragul de 6 infectări la mia de locuitori a fost depăşit, i-a prins pe reprezentanţii celor mai importante instituţii care se ocupă cu gestionarea pandemiei - de la Ministerul Sănătăţii la prefectură sau primărie - fără un set de măsuri clare. Medicii şi specialiştii de sănătate publică au vorbit de câteva zile despre depăşirea rapidă a pragului de infectare, care în alte oraşe a dus la carantinarea pentru o perioadă a zonelor respective.

În cazul Capitalei însă, la momentul anunţului privind trecerea de pragul de 6/mia de locuitori autorităţile încă stabileau şedinţe în care să propună variante de gestionare a situaţiei.

„Vor exista câteva măsuri pe care le discutăm la Ministerul Sănătăţii cu experţi de la Institutul Naţional de Sănătate Publică, vor fi anunţate azi (23 martie - n.red.) şi care ar putea să însemne inclusiv restricţii suplimentare. Va fi prezentat un set de măsuri care înseamnă şi restricţii. în acest moment nu vorbim de carantinare“, a spus ministrul Sănătăţii într-o declaraţie de presă.

Prefectul Capitalei, Alin Stoica nu exclude nicio posibilitate în ceea ce priveşte carantinarea Bucureştiului şi spune că în acest moment, la peste 6 la mie şcollie ar trebui să treacă în sistem online. Măsura nu este însă agreată de ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

„Nu accept să se închidă şcolile şi să rămână toate celelalte deschise! Când se intră în carantină, închidem şi şcolile. Până atunci, suntem consecvenţi principiului că şcolile se închid ultimele“ a declarat Cîmpeanu pentru Mediafax.

Premierul Florin Cîţu a declarant că nu ia în calcul opţiunea carantinei totale, precizând că măsurile vor veni în urma unei analize pe baza informaţiilor de la mai multe autorităţi.

„Nu este o opîiune carantina totală. După ce discutăm cu ministerul Sănătăţii ne uităm şi la celelalte informaţii cu implicaţii pentru toţi cetăţenii bucureştiului, nu doar pe partea de sănătate. Încă nu am primit raport de la prefectul Capitalei. Avem măsuri care, dacă ar fi fost respectate, nu am fi ajuns aici. Există soluţii pentru a nu opri economia“ a spus Florin Cîţu.

 

Exemplul judeţului Timiş

Diferenţele de opinii dintre autorităţile de la centru şi cele locale s-au văzut însă chiar înainte ca Bucureşti să treacă de pragul de 6 la mie infectare, judeţul Timiş depăşind acest indice sâmbătă, 20 martie. Printr-o decizie a Grupului de Comunicare Strategică duminică, 21 martie, s-a prelungit carantina pentru 72 de ore a oraşului Timişoara şi a comunelor limitrofe.

Decizia a fost criticată de autorităţile locale, primarul Timişoarei, Dominic Fritz acuzând Direţia de Sănătate Publică Timiş că ia decizii de carantinare pe criterii politice, iar localităţile cu primari USR-PLUS şi PSD sunt carantinate, în timp ce localităţile unde sunt primari PNL nu sunt afectate de această măsură. Edilul a revenit ulterior şi a precizat că este necesară carantina în Timişoara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO