Eveniment

Pozitie surpriza a BNR: Riscul mai mare este de apreciere, nu de depreciere a leului

Pozitie surpriza a BNR: Riscul mai mare este de apreciere, nu de depreciere a leului
08.12.2009, 23:04 32

O politica monetara inteleapta ar fi aceea care nu ar permiteaprecierea cursului de schimb in termeni nominali, ceea ce arpermite stimularea exporturilor, potrivit lui Valentin Lazea,economistul-sef al BNR.

La o intalnire cu oameni de afaceri, in urma cu 10 zile,oficialii din BNR au afirmat ca daca banca centrala nu ar tinecursul, leul s-ar aprecia, nu s-ar deprecia. Insa, pe fondul crizeipolitice din ultimele luni, perceptia generala este legata deriscul unei deprecieri a cursului, cel putin pe termen scurt.

"Cred ca nelasarea cursului sa se aprecieze nominal, chiar dacanivelul de acum pare mai depreciat, ar stimula exporturile. Ar fi opolitica inteleapta, un ajutor dat exporturilor prin nelasareaaprecierii", a afirmat Lazea intr-o conferinta organizata deAsociatia Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR).

Chiar daca aprecierea leului ar ajuta la temperarea inflatiei,"ar trebui sa se reziste" unor presiuni in sensul aprecieriimonedei nationale, in opinia lui Lazea. El sustine ca Romaniatrebuie sa se bazeze, in termeni relativi, mai mult pe investitiisi export net. "Nu cred ca Romania va deveni un Singapore alEstului, adica sa fie exportator net. Nu cred ca este posibil, dareste posibil sa avem un deficit extern de 4 -5%, iar anul acestas-a demonstrat ca acest lucru este posibil", a spus Lazea,mentionand ca ideile prezentate sunt personale si nu reprezintaopinia BNR.

In opinia economistului-sef al BNR, exportul de servicii,neglijat in Romania, este un domeniu unde, prin politicistructurale, se poate stimula exportul in cantitati destul de mari.Totodata, Romania e singura tara din regiune cu deficit pe turismulextern, desi exista un potential ridicat.

O crestere economica bazata pe consum realizat pe datorie, cum aavut Romania in ultimii ani, nu mai este o solutie viabila avand invedere si faptul ca investitorii straini devin tot mai sceptici ina finanta tarile care traiesc pe datorie. "Statele care traiesc pedatorie vor fi analizate de investitori daca nu isi schimba modeluleconomic spre exporturi nete", a mai spus Lazea.

La randul lui, economistul-sef al BCR, Lucian Anghel, consideraca Romania va depinde de exporturi, cel putin anul viitor, daca seia in considerare cresterea ratei somajului si scaderea veniturilordisponibile. "Pentru 2010 probabil ar trebui sa ne gandim care vafi venitul disponibil, acesta ar putea sa scada. Daca adaugam sicresterea ratei somajului, cel putin pentru 2010 cred ca Romania vadepinde de exporturi", a spus Anghel.

El apreciaza ca daca anul viitor nu vor fi luate masuri petermen mediu si lung, este posibil ca Romania sa nu atinga"potentialul pe care il merita cu prisosinta".

Anghel considera ca intoarcerea sau ramanerea in recesiune in2010 a Romaniei va depinde in mare parte de ceea ce se va intamplain Romania, de deciziile care vor fi luate.

Economistul-sef al ING, Nicolaie Chidesciuc, apreciaza ca atatconsumul, cat si investitiile ar trebui sa fie motorul cresteriieconomice in perioada urmatoare. "Trebuie sa ne obisnuim, si inanii urmatori, cu deficite de cont curent, desi sper sa nu mai fiela fel de mari", a spus Chidesciuc. El considera ca exista risculprelungirii recesiunii anul viitor din cauza factorilor politici sia politicii fiscale. Al doilea scenariu este legat de ceea ce seintampla la nivel global, existand riscul ca economia mondiala sareintre in recesiune. "Avand in vedere pozitia fragila in care esteRomania, s-ar putea sa fim din nou afectati".


Industria isi reduce scaderea

Productia industriala si-a consolidat in octombrie tendinta derevenire din a doua parte a acestui an, consemnand o scadereajustata in functie de numarul de zile lucratoare si desezonalitate de 1,5% comparativ cu perioada similara a anuluitrecut, arata datele Institutului National de Statistica (INS).Fata de septembrie, productia industriala a crescut cu 0,2%. "Inmod evident, factorii externi sunt cei care sustin in primul randcresterea industriei", noteaza analistul Dragos Cabat. Inoctombrie, cifra de afaceri din constructii a scazut cu 22,4% fatade aceeasi luna din 2008. CiprianBotea

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO