Eveniment

Poziţia externă a României se vulnerabilizează: deficitul comercial, în urcare la 10 luni cu 18%, până la 14 mld. euro. Când vine corecţia?

România nu reuşeşte să îşi acopere consumul de alimente din producţia internă. 10% din deficitul comercial (1,36 mld. lei) este la alimente.

România nu reuşeşte să îşi acopere consumul de alimente din producţia internă. 10% din deficitul comercial (1,36 mld. lei) este la alimente.

Autor: Răzvan Botea

12.12.2019, 00:08 1217

România a exportat mărfuri în valoare de 58,2 mld. euro în primele 10 luni din an, în creştere cu 1,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2018 l În aceeaşi vreme, valoarea importurilor de bunuri a fost de 72,2 mld. euro, o creştere anuală de 4,6% l Astfel, deficitul comercial al României la bunuri a crescut în primele 10 luni din 2019 cu 18,4% şi a ajuns la circa 14 mld. euro.

„E şocul cheltuielilor bugetare sociale. S-au mărit salariile şi pensiile, prin urmare cererea populaţiei de bunuri şi servicii a crescut. Cum economia locală nu poate face faţă acestei†cereri, reglarea se face prin preţ şi importuri“, comentează Adrian Codîrlaşu, preşedintele CFA România.

Săptămâna aceasta Banca Naţională a României va da publicităţii raportul privind balanţa de plăţi a României pe primele 10 luni ale anului şi deficitul de cont curent extern al României (ieşirile de valuă versus intrările de valută în ţară) va continua deteriorarea de asemenea, în condiţiile în care excedentul comercial pe partea de servicii nu face faţă creşterii deficitului comercial la bunuri. Economiştii mai spun că majorarea acestor deficite aduce presiune pe deprecierea leului, dar şi inflaţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO