Eveniment

Poziţia economică externă a României slăbeşte din ce în ce mai mult: deficitul comercial explodează şi nu poate fi oprit curând. Deficitul comercial al României a crescut cu 30% în primele 10 luni şi va ajunge la peste 23 mld. euro în 2021

Poziţia economică externă a României slăbeşte din...

Autor: Răzvan Botea

18.12.2021, 18:32 489

Exporturile de bunuri ale României au fost de 61 mld. euro în primele 10 luni din an, în creş­tere cu 20% şi în aceeaşi vre­me importurile au crescut cu 22% şi au fost de 80 de mld. euro. În consecinţă, deficitul comercial la bu­nuri al României a crescut la 19 mld. euro în primele 10 luni din 2021, un plus de 30% faţă de aceeaşi perioadă din 2020 şi mai mult şi decât deficitul comercial la bunuri din tot anul 2020, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Dumitru Miron, profesor universitar la Academia de Studii Economice (ASE) Bucureşti explică, pentru ZF, că adâncirea deficitului balanţei comerciale la bunuri a României vine atât din lipsa de competitivitate a economiei româneşti pe plan extern, cât şi din creşterea importurilor ca urmare a creşterii cererii interne, în condiţiile în care producţia internă nu acoperă cererea internă, ca de exemplu, telefoane mobile, laptopuri etc.

„Creşterea deficitului comercial poate veni şi din faptul că nu producem şi exportăm competitiv pe pieţele externe bunuri în cantităţi mari şi din cauza creşterii importurilor, întrucât bunurile şi serviciile nu se produc local în cantitatea, calitatea şi diversitatea cerută de piaţă”, spune Dumitru Miron.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO