Eveniment

Popa, BNR: Ne-a surprins cresterea leului

20.01.2010, 23:12 90

Intarirea neasteptata a leului este surprinzatoare chiar sipentru Banca Nationala, care se vede nevoita sa o explice tot prinschimbarea sentimentului investitorilor straini, in conditiile incare indicatorii fundamentali ai economiei nu ar sustine oapreciere rapida a cursului.

"Interesant este ca presiunile de apreciere a leului continuachiar si in conditiile scaderii rapide a dobanzilor. Cred ca estevorba de o repozitionare a Romaniei in contextul grupului de taricu care este comparata de investitori pe baza unui sentiment maibun", a spus ieri la Viena Cristian Popa, viceguvernator al BNR. Ela aratat ca BNR asteapta pentru anul acesta o crestere economica de1,5%, insa a subliniat ca indicatorii fundamentali nu ar justificao intarire rapida a leului.

Cursul a coborat saptamana trecuta pana la 4,1 lei pentru uneuro, cel mai scazut nivel inregistrat din ianuarie anul trecut.Leul marca astfel un castig de 3% in fata euro in mai putin de douasaptamani scurse de la inceputul anului, chiar in timp ce dobanzilepe piata monetara au coborat spre 3% pe an. Ieri leul a pierduttotusi usor teren in fata euro, intr-o miscare regionala, cotatiileurcand la peste 4,13 lei pentru un euro. Aprecierea de la inceputulanului a venit in totala contradictie cu estimarile analistilorlocali, care vedeau cursul, cel putin in primul trimestru, la4,3-4,4 lei pentru un euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO