Eveniment

Ponta i-a redat ministrului Constantin Niţă (PSD) controlul asupra companiilor din energie

Constantin Niţă (foto centru) nu vrea să renunţe la cele mai valoroase companii încă deţinute de stat, cele din energie

Constantin Niţă (foto centru) nu vrea să renunţe la cele mai valoroase companii încă deţinute de stat, cele din energie

Autor: Radu Bostan

24.03.2014, 00:03 489

La mai puţin de o lună de la preluarea por­to­foliului de ministru al economiei, Constantin Niţă (PSD) îşi va relua autoritatea asupra com-paniilor din sectorul energetic, prin coor­donarea „politicilor economice“ ale Departa­mentului pentru Energie, condus acum de către tehnocratul Răzvan Nicolescu, conform unei ordonanţe de urgenţă a guvernului publicată în Monitorul Oficial.

Paradoxal, tot Niţă a fost cel care a militat pentru scoaterea companiilor ener­getice de sub coordonarea Ministerului Eco­no­miei, când portofoliul aparţinea liberalilor.

De altfel, noua „schimbare a modificării“ arată hotărârea guvernului de a consolida autoritatea lui Constantin Niţă, vicepreşedinte în PSD. La preluarea puterii de către guvernul Ponta, Niţă a primit mandatul într-un minister nou-înfiinţat, prin desprinderea unei părţi din Ministerul Economiei, porto­foliu ocupat de liberalul Varujan Vosganian.

Ulterior, la sfârşitul anului trecut, Niţă a primit şi dreptul de semnătură asupra actelor normative emise în domeniul energetic, pentru a nu mai avea nevoie de avizul ministrului economiei. În paralel, guvernul a redus influenţa Ministerului Economiei prin decizia de a scoate cele mai valoroase companii de stat, cele din domeniul energetic, de sub coor­donarea Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) şi a le trece sub autoritatea Departamentului pentru Energie. Niţă a preluat astfel controlul asupra unor companii ca Hidroelectrica, Nuclear­electrica sau Romgaz, dar şi asupra partici­paţiilor minoritare ale statului la OMV Petrom şi GDF SUEZ Energy Romania.

În porto­foliul OPSPI, care funcţiona sub Ministerul Economiei, au rămas companiile cu probleme financiare, precum Oltchim, Plafar sau Romarm. Acum că Niţă a devenit ministrul economiei, decizia anterioară va fi la rândul ei practic anulată.

Un proiect de ordonanţă de urgenţă lansat în dezbatere publică de ministerul condus de Niţă prevede înfiinţarea unei noi direcţii însărcinate cu privatizarea companiilor de stat. Aceasta va fi formată prin reorganizarea OPSPI şi va prelua şi responsabilităţile de vânzare a companiilor din energie, noua direcţie funcţionând în subordinea Ministe­rului Economiei.

 
  • Cadastrul trece la Dragnea

Autoritatea Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară a fost trecută din coordonarea secretarului general al guvernului în subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, condus în prezent de Liviu Dragnea.

  • Departamentul de Infrastructură preia PPP-urile şi promovarea exporturilor

Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine (DPIIS) îşi va schimba denumirea în Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură, Investiţii Străine, Parteneriat Public-Privat şi Promovarea Exporturilor şi va fi condus de un secretar de stat, numit de către premier.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 24.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO