Eveniment

Ponta: Dacă ANAF tot nu funcţionează la finele anului, luăm măsuri

Foto Silviu Matei

Foto Silviu Matei

Autor: Thomas Dinca

27.10.2013, 21:11 656

A doua rectificare bugetară din acest an va fi negativă deoarece veniturile sunt sub program, iar guvernul va efectua o analiză la sfârşitul anului şi, dacă va constata că Agenţia Naţională de Ad­minis­trare Fiscală (ANAF) „tot nu funcţio­nează“, vor fi luate mă­suri, a declarat premierul Victor Ponta, între­bat dacă îl va schimba din funcţie pe şeful ANAF dacă nu au fost strânşi toţi banii la buget.

Premierul s-a arătat îngrijorat, în şe­din­ţa de vineri a guvernului, de activitatea ANAF care se reflectă în colectarea sub ţinte a veniturilor la buget şi a solicitat îm­bu­nătăţirea performanţei instituţiei, astfel încât până la finalul anului să fie atins nivelul de colectare prevăzut la începutul anu­lui.

A doua rectificare buge­tară din acest an va fi negativă deoarece încasările pre­vă­zu­te sunt mai mici cu aproximativ 3,8 mld. lei, astfel că resur­sele tuturor minis­te­rel­or vor fi mai puţine până la sfârşitul anului.

Premierul vrea ca, pentru anul viitor, pro­iectul de bu­get să fie construit pe baza unor estimări „mai realiste“ ale ANAF.

El a asigurat din nou că nu va fi majorată cota unică de impozitare, chiar dacă nu a reuşit să „oprească“ televiziunile şi oamenii politici din afara guvernului să emită opinii în acest sens.

În urmă cu o lună, premierul arăta că va exista o rectificare de buget în luna octom­brie, însă de tipul „luăm bani de la unii şi dăm la alţii“, guvernul neavând niciun „rezervor secret“ de fonduri.

Prima rectificare bugetară din acest an a fost avizată de guvern în luna iulie, cu un PIB mai mare cu 2,6 miliarde de lei, în urcare la 626,2 miliarde lei, şi un deficit majorat de la 2,1% din PIB la 2,3% din PIB, prin folo­si­rea banilor rezervaţi PNDI către alte proiec­te. Astfel, deficitul bugetar pe cash a urcat de la 13,3 miliarde de lei la 14,7 miliarde de lei.

Veniturile bugetului general consolidat pen­tru acest an au fost revizuite în scădere cu peste 2,2 mld. lei, prin creşterea veni­tu­rilor la nivelul autorităţilor locale, dar scă­deri de încasări la bugetul de stat, bu­getul asigu­rărilor sociale şi bugetul insti­tu­ţiilor finanţate din venituri proprii.

Cheltuielile totale ale bugetului con­soli­dat au fost calculate atunci în scădere cu 978 mil. lei. Liderii USL au vorbit la finalul ultimei şedinţe a Uniunii despre varianta reducerii TVA şi creşterii cotei unice în contextul discuţiilor legate de construcţia bugetară pentru anul 2014.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 28.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO