Eveniment

Politicienii prelungesc incertitudinea la CEC: Radu Gheţea va fi audiat de senatori de-abia pe 9 decembrie

Radu Gheţea, preşedintele CEC Bank. Foto Andreea Alexandru

Radu Gheţea, preşedintele CEC Bank. Foto Andreea Alexandru

Autor: Razvan Voican

19.11.2013, 20:24 854

CEC Bank rămâne prinsă în vârtejul jocurilor politice, USL ezitând să ia o decizie privind înlocuirea sau menţinerea lui Radu Gheţea în funcţia de preşedinte până la sfârşitul mandatului şi lăsând piaţa să croşeteze liste cu candidaţi pentru poziţia numărul unu în banca de stat.

Gheţea, 64 de ani, a tot evitat în ultimii şase ani debarcarea dorită de diferite tabere politice, însă acum a intrat la mijloc între preşedintele Traian Băsescu şi USL după ce a aprobat creditul de peste un milion de euro pentru Ioana Băsescu, fiica şefului statului.

Lui Gheţea i se reproşează suma foarte mare împrumutată unei persoane fizice, dobânda mică şi viteza de aprobare, în contrast cu condiţiile standard de creditare în retail.

Având în vedere îndelungata experienţă a bancherului format în fosta Bancorex şi menţinut de 13 ani în poziţia de lider al comunităţii bancare din România, surprinde aparenta uşurinţă cu care Gheţea a intrat într-o asemenea situaţie „minată“ prin aprobarea creditului pentru Ioana Băsescu.

Teoretic, el este apărat de voinţa prezidenţială, Palatul Cotroceni dezvăluind oficial că Traian Băsescu l-a „avertizat“ pe ministrul finanţelor Daniel Chiţoiu să nu-l schimbe pe Gheţea.

În aceste condiţii, USL încearcă să construiască un rechizitoriu pentru preşedintele CEC, Senatul aprobând deschiderea unei anchete parlamentare privind activitatea CEC Bank. Gheţea a fost programat la audieri pe 9 decembrie, iar pe 10 decembrie va merge în faţa senatorilor prim-vicepreşedintele Andrei Stamatian.

Ministerul Finanţelor lucrează la propria evaluare a performanţelor conducerii CEC, însă aceasta nu este considerată suficientă pentru un eventual verdict de demitere a lui Gheţea.

Pe de altă parte bancherul nu se arată dispus să cedeze prea uşor, deşi se apropie de vârsta pensionării. Intrând în acest scandal politic el riscă acum să îşi şifoneze reputaţia tocmai spre finalul carierei.

Odată cu Gheţea ar putea pleca de la CEC şi vicepreşedinţii pe care acesta i-a adus sau promovat personal. Cu Gheorghe Carabasan şi Mihaela Popa se cunoaşte de pe vremea Bancorex, iar cu Mirela Iovu a colaborat la Alpha Bank.

Consiliul de administraţie al CEC Bank a fost folosit de multe ori de politicieni drept o sinecură pentru recompensarea unor apropiaţi, numărul membrilor ajungând şi la 11. În prezent sunt 10, pe lângă executivii Radu Gheţea, Andrei Stamatian, Mihaela Popa şi Gheorghe Carabasan celelalte locuri fiind ocupate de oficiali din Ministerul Finanţelor şi din ANAF, fără numiri politice din alte zone.

O altă formulă de recompensare a apropiaţilor puterii o reprezintă locurile de reprezentant al Ministerului Finanţelor în AGA de la CEC. Surse bancare afirmă că au fost astfel „recompensaţi“ Răzvan Micu, pe care politicienii au încercat în 2011 să-l impună ca vicepreşedinte al CEC, şi Mihai Mandreş, care ar fi trebuit să ajungă vicepreşedinte al EximBank, dar ca şi colegul său nu a primit aprobarea BNR. Un alt reprezentant al statului în AGA de la CEC este Cosmin Marinescu, consilier al ministrului finanţelor, care fusese desemnat iniţial pentru un fotoliu de membru al consiliului de administraţie.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO