Eveniment

Plasamentele în teren arabil aduc randamente anuale peste dobânda bancară

Plasamentele în teren arabil aduc randamente anuale...

Autor: Gabriel Razi

02.02.2015, 00:07 464

Plasamentele în teren arabil aduc randamente în jurul a 4% anual din încasările arendei anuale plătite de fermieri pentru dreptul de exploatare asupra terenului, ceea ce în­seam­nă că o astfel de investiţie oferă câştiguri peste cele generate de un depozit bancar cu o dobândă de aproximativ 3% anual. O inves­tiţie într-un singur hectar cu un preţ de 4.000 de euro generează anual încasări de 170 de euro la o arendă de 1 tonă de grâu.

„Arenda este de 700-1.200 de kilograme de grâu/hectar annual în zona mea. Se ajunge şi la 1.500 de kilograme la hectar anual. Este un pământ bun şi competiţia este acerbă pentru preluarea suprafeţelor. Avem nemţi, italieni, cu exploataţii de 7.000-10.000 de hectare şi au plusat la arendă“, a spus Ioan Andru, fermier cu 700 de hectare în Arad, într-o intervenţie telefonică la ZF Live.

Un plasament de portofoliu în agricultură printr-o achiziţie de teren şi neimplicare operaţională în agricultură are avantajul de a genera venituri relativ constante an de an şi de a beneficia de potenţialul de creştere pe termen lung a preţurilor pentru terenurile arabile din România, unde aceste active sunt subevaluate în comparaţie cu alte pieţe din regiune sau din Occident.

Pe de altă parte, faţă de un plasament bancar, investiţia în teren arabil este sensibil mai puţin lichidă, fiind nevoie chiar şi de şase luni sau chiar un an pentru a lichida o astfel de investiţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO