Eveniment

Planurile lui Sorin Oprescu: Nu se gândeşte „deocamdată“ la preşedinţie, dar nu s-ar da în lături să aibă toată puterea în Bucureşti

Foto Mihai Dăscălescu

Autor: Otilia Ciocan

20.10.2013, 19:37 457

A avut şi are încă multă priză la public. De aceea, alături de Mugur Isărescu, numele său este pronunţat în momente de criză sau de cum­pănă în legătură cu o posibilă candidatură la ale­gerile prezidenţiale. Nu zice niciodată un „da“ sau „nu“ definitiv cu privire la acest aspect - iar reţeta a respectat-o şi ieri când a fost invitat la emisiunea „După 20 de ani“ difuzată de ProTV.

A învăţat în cariera politică - chiar dacă susţine că nu face politică - să fie ambiguu. Nu doar declaraţiile sale, ci şi proiectele sale sunt uneori vagi, ceea ce îl salvează este aparenta naturaleţe şi discursul dezinhibat.

În emisiunea de la ProTV, Oprescu a su­gerat că nu are destulă putere în Capitală, deşi are multe planuri, şi aşteaptă ajutorul guver­nului. Descentralizarea preconizată ar putea aduce ceva nou şi în modul de funcţionare al ad­ministraţiei Bucureştilor – pentru că nu este bine ca oraşul să funcţioneze ca şapte oraşe – arată edilul-şef.

 

Ce a mai spus Oprescu la ProTV:

  • Dacă o să funcţionăm mai departe ca 7 oraşe (primăria generală şi sectoarele - n.n.)… Ei cheltuiesc 100 mil. euro pe panseluţe, iar eu am 71 mil. euro un an de zile pentru toate parcurile.

  • Sunt de acord să preiau la Bucureşti metroul, prin transferul companiei Metrorex de la Ministerul Transporturilor, cu condiţia să primesc şi finanţarea de la guvern.

  • Acum vreo două săptămâni am discutat cu Liviu Dragnea variante: regiunea Bucureşti, cum va fi regiunea metropolitană. I-am spus: „Dacă descentralizaţi fără resursă, e degeaba.”

  • Am de gând să măresc trotuarele de la Calea Victoriei, să pot să fac pista de biciclete pe o parte, dus-întors.

  • Calea Victoriei va fi o arteră de promenadă mai atractivă după ce vor fi amenajate şi prăvălii, cafetării şi restaurante.

  • În Bucureşti există 172 de kilometri de piste pentru biciclete, din care 63 de kilometri sunt blocaţi de Poliţie, care a spus că nu sunt corespunzători.

  • Când va fi rezolvată problema câinilor vagabonzi? În 18 luni vor fi strânşi majoritatea maidanezilor.

  • Nu-mi trece prin cap, în acest moment (să candidez la preşedinţie – n.n.), am spus foarte clar, nu îmi trece prin cap, mă ocup de ale mele, stau în banca mea.

  • Despre posibila candidatură a lui Mugur Isărescu la prezidenţiale şi despre faptul că Ion Iliescu apreciază drept încărcată de şanse o astfel de candidatură: „Domnul Iliescu ştie ce vorbeşte. Acum rămâne ca şi marele vrăjitor, aşa îi spun eu guvernatorului, să dorească“.

  • Va susţine „poporul PSD“ un candidat liberal la Preşedinţie? „Nu, dar nu din cauza substanţei, ci din cauza relaţiilor la nivel judeţean“.

  • Despre scandalul gazelor de şist: „Dacă ar fi gaze de ştist lângă Bucureşti m-aş duce să sap. Pot să sap în Primăverii“.

  • Ar fi fost foarte bine să fi ieşit guvernatorul (BNR - n.red.) să spună «Facem tot ce putem să cumpărăm noi aurul de acolo» (de la Roşia Montană - n.n.).

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 21.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO