Eveniment

Planul de reorganizare al RAFO, admis de tribunal

14.10.2004, 00:00 17

Tribunalul Bacau a admis de principiu, in sedinta de ieri, planul de reorganizare propus de proprietarii rafinariei RAFO care urmeaza sa fie publicat in Monitorul Oficial, pentru a putea fi studiat de toti cei interesati.
Doi dintre principalii creditori ai rafinariei au solicitat opinia unui expert in ceea ce priveste viabilitatea planului. Daca judecatorii ar fi acceptat aceasta cerere, aceasta ar fi insemnat un refuz al planului, ceea ce ar fi impus trecerea la procedurile de declarare a falimentului.
"Daca nu se admitea astazi planul de reorganizare, judecatorul trebuia sa constate ca planul este respins. Prin urmare, s-ar fi trecut in faza de faliment a rafinariei", a declarat avocatul rafinariei, Teodor Cuzino.
Soarta rafinariei RAFO va fi insa decisa in data de 24 noiembrie, cind cei peste 700 de creditori se vor pronunta daca sint sau nu de acord cu planul de reorganizare.
Ministrul Finantelor Publice, Mihai Tanasescu, a declarat, ieri, ca ministerul sau se va opune oricarui plan de reorganizare judiciara a rafinariei Rafo Onesti care presupune revenirea statului in pozitia de actionar majoritar al societatii.
De altfel, autoritatile romane s-au angajat, prin scrisoarea suplimentara de intentie transmisa Fondului Monetar International (FMI) la prima evaluare a acordului cu institutia internationala, sa nu accepte un plan de reorganizare pentru Rafo.
"Minsiterul Finantelor si creditorii detinuti de stat vor insista pentru continuarea procedurilor de faliment la cea de-a doua mare rafinarie si se vor opune oricarui fel de reorganizare judiciara, fuziune, achizitie sau alta schema in acest sens", se spune in documentul remis conducerii FMI.
Ministerul Finantelor a raspuns astfel reprezentantilor Balkan Petroleum, actionarul majoritar al rafinariei, care au anuntat, saptamina trecuta, ca planul de reorganizare propus prevede ca statul sa detina, in urma conversiei datoriilor in actiuni, o participatie de circa 62% din noua unitate Rafo-Carom. Compania doreste sa aiba va solicita drept de preemptiune pentru rascumpararea acestor actiuni.
Ei au mentionat ca volumul datoriilor creste in fiecare luna, prin adaugarea de penalitati la sumele initiale. Astfel, Rafo are de returnat Ministerului Finantelor peste 8.000 miliarde lei, in timp ce datoriile catre Petrom au ajuns la 2.258 miliarde lei. O alta suma importanta, de peste 5.000 miliarde lei, este datorata Faber, societate care comercializeaza produsele Rafo pe piata externa si asigura importurile de materie prima. De asemenea, firmele Tender SA, Prospectiuni SA, dar si Vama Iasi precum si Autoritatea pentru Valorificare Activelor Statului au de recuperat sume care totalizeaza peste 1.500 miliarde lei.
Rafinaria a fost privatizata in 2001, cind 60% din actiuni au fost cumparate, pentru 7,48 milioane de dolari, de Imperial Oil, apartinind lui Corneliu Iacobov, si Canyon Servicos din Portugalia.
Ulterior, participarea consortiului a atins 94,5%, prin achizitia unor actiuni rezultate in urma conversiei datoriilor catre creditorii bugetari.
In octombrie 2003, Balkan Petroleum Ltd din Marea Britanie a devenit actionar la Rafo, preluind de la Canyon Servicos un pachet de 48,91% din actiunile rafinariei.
La inceputul acestei luni, participatia firmei britanice a ajuns la 97,82% din totalul actiunilor, in urma transferarii a 74,5 milioane actiuni detinute de firmele Canyon Servicos Ltd si Imperial Oil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO