Eveniment

Plafonul pentru subvenţiile fermierilor va creşte cu 20% până în anul 2020

Plafonul pentru subvenţiile fermierilor va creşte cu...

Autor: Roana Rotaru

29.04.2016, 00:05 314
Plafonul financiar alocat pentru plata subvenţiilor către fermierii români va fi de aproximativ 1,77 miliarde de euro în 2016, cu aproximativ 11% mai mult faţă de anul 2015.

Deşi ministrul agriculturii, Achim Irimescu, vorbea recent într-un interviu acordat ZF despre o egalare a subvenţiilor cu ţările vestice  în acest an, banii alocaţi producătorilor agricoli prin Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) arată că acest lucru nu va fi posibil nici măcar în 2020, decât dacă va avea loc o renegociere, coform cifrelor furnizate de Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA).

Întrebaţi de către jurnaliştii ZF dacă subvenţiile nu ar trebui renegociate, având în vedere că banii alocaţi României pentru plata subven ţi ilor au fost iniţial calculaţi în funcţie de producţiile agricole medii realizate în perioada de referinţă istorică 1998-2002, anii cu producţii mici în România, care între timp s-au redresat, reprezentanţii APIA au scos în evidenţă faptul că plafonul financiar alocat României creşte progresiv până în 2020.  „Cuantumurile subvenţiilor alocate de către România se calculează luând în considerare încadrarea în plafoanele bugetare alocate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precum şi încadrarea în pachetele financiare generale aprobate României de către Comisia Europeană (...) Astfel, după cum se vede din tabelul furnizat, plafonul alocat României creşte progresiv până în anul 2020“, a declarat pentru ZF Ioan Merca, directorul general al APIA.

Pe 15 aprilie 2016 plăţile efectuate de către APIA fermierilor români erau de aproximativ 220 de milioane de euro din 1,59 miliarde de euro cât mai are de achitat pentru campania agricolă de anul trecut. În procente, acest lucru înseamnă că APIA a achitat deocamdată doar 14 % din cât datorează fermierilor pe 2015, având ca termen limită de efectuare a plăţilor intergral data de 30 iunie 2016.

Plafoane alocate prin FEGA au fost negociate înainte a intra în vigoare Noua Politică Comună Agricolă, care este valabilă, până în 2020, an în care vor avea loc noi negocieri privind fondurile europene destinate subvenţiilor fermierilor români.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO