Eveniment

Pilonul II de pensii în pericol? Premierul Viorica Dăncilă: Se lucrează la un pachet privind Pilonul II de pensii

Pilonul II de pensii în pericol? Premierul Viorica...

Autor: Mediafax

03.04.2018, 18:03 2873

Premierul Viorica Dăncilă a declarat marţi că Executivul pregăteşte un pachet privind Pilonul II de pensii, dar a refuzat să ofere mai multe detalii.

”Se lucrează la un pachet privind Pilonul II de pensii. Nu vă pot mai multe detalii. O să discut cu ministrul Muncii, după ce acest pachet va fi gata vom vorbi, pentru că nu vreau să venim cu un punct de vedere şi pe urmă să îl schimbăm”, a declarat premierul Viorica Dăncilă.

Ea a mai spus că se va constitui un grup de lucru.

”Vom vorbi cu doamna ministru (a Muncii, Lia Olguţa Vasilescu – n.r.) şi atunci când vor fi gata aceste lucruri, vom veni în spaţiul public şi le vom anunţa”, a adăugat Dăncilă.

Întrebată despre scăderea contribuţiei la Pilonul II de pensii, ea a spus: „Au fost cazuri izolate. Nu au scăzut salariile, vom vedea acolo unde au scăzut care este motivaţia. Vom face verificare”.

Pilonul II de pensii reprezintă contribuţia care se varsă lunar de către o companie, din salariul angajatului, într-un cont administrat privat. În acest moment, această contribuţie este de 3,75% din salariul brut, procent care a fost scăzut de către guvernul PSD, în acest an, de la 5,2%. 

Prin poziţiile publice, PSD „a luat la ţintă” acest sistem, culminând cu declaraţia de anul trecut a fostului ministru al Finanţelor Ionuţ Mişa, care, la acel moment, a dat de înţeles că acest sistem se va desfiinţa. 

Declaraţia lui Mişa a provocat o scădere abruptă a Bursei de la Bucureşti, având în vedere că banii strânşi în aceste fonduri administrate privat sunt plasaţi şi pe bursă.

Cea mai mare parte a banilor strânşi în Pilonul II de pensii sunt investiţi în titluri de stat. Anul trecut, fostul şef al NN Pensii, Raluca Ţintoiu, a fost penalizată de ASF, după declaraţiile lui Liviu Dragnea, PSD, prin retragerea autorizaţiei din acest domeniu. Ea şi-a avertizat clienţii să fie atenţi că PSD şi guvernul pregătesc „o naţionalizare a acestui sistem”.

Dacă s-ar scoate din funcţiune acest sistem, iar banii din această contribuţie s-ar duce direct în bugetul de pensii de stat, s-ar echilibra o bună parte din gaura de la bugetul public de pensii.

Acest sistem, Pilonul II, a fost introdus în 2007, în timpul guvernării Tăriceanu. Cei mai mari administratori, cu cei mai mulţi clienţi, sunt NN Pensii şi grupul Allianz.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO