Eveniment

Pierderi de 60 mil. € în urma scandalului contaminării cărnii de pui cu salmonella

Foto Octav Ganea

Foto Octav Ganea

Autor: Ana Maria Petcana

04.11.2013, 21:19 198

Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) es­timează că vânzările din sectorul avicol au scăzut cu 20% în ur­ma scandalului contaminării cărnii de pui cu salmonella, iar pre­judiciul din industrie se ridică în prezent de 25 mil. euro.

„În urma situaţiei create, sectorul avicol, în întregul său, este prejudiciat prin reducerea vânzărilor cu 20% (...). Preju­di­ciul estimat până în prezent se ridică la circa 25 milioane euro şi estimăm un prejudiciu total de 50 - 60 milioane euro, ceea ce va duce la falimente în lanţ în industria avicolă. Facem apel la toţi factorii responsabili de a comunica prompt, corect şi trans­pa­rent opiniei publice, pentru a linişti populaţia şi a salva un sec­tor care în ultimul timp a făcut progrese însemnate atât cali­ta­tiv, cât şi cantitativ“, a susţinut ieri UCPR.

Potrivit sursei citate, Autoritatea Naţională Sanitar-Ve­te­ri­na­ră şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a comu­ni­cat că în cazul Avicola Călăraşi nu s-au găsit serotipurile sal­mo­nel­la periculoase pentru om, dar conform legislaţiei a trecut la ana­lize amănunţite pentru reconfirmarea rezultatului.

Peste 13.500 de kilograme de carne de pasăre au fost re­trase în Bucureşti şi Braşov cu ocazia verificărilor, vizând lan­ţul de supermarketuri Selgros, până în prezent nefiind de­pis­ta­te loturi infestate cu salmonella periculoasă pentru om, po­trivit reprezentanţilor ANSVSA. Preşedintele ANSVSA Vladi­mir Mănăstireanu a precizat săp­tămâna trecută că institu­ţia pe care o conduce s-a auto-se­si­zat în urma informa­ţi­ilor privind livrarea de carne de pui al­te­rată de către Avicola Că­lăraşi, la „un lanţ de super­mar­ke­turi“, destinatar fiind Selgros.

Compania Selgros a informat, în acelaşi context, că în septembrie a refuzat în mai multe magazine livrări de la furnizorul Avicola Călăraşi din cauza aspectului şi calităţii necorespunzătoare.

Administratorul Avicola Călăraşi, Orlando Daher, cercetat în dosarul evaziunii de peste 50 de milioane euro, susţine că suspiciunea de salmonella din septembrie nu s-a confirmat.

Orlando Daher este cercetat în dosarul evaziunii de peste 50 de milioane de euro, el primind interdicţia de a părăsi ţara pe o perioadă de 30 de zile. În acest dosar au fost arestate 16 persoane, între care procurorul Angela Nicolae, fiul acesteia, Daniel Nicolae, liderul grupării evazioniste, Moubarak Mahmoud Sleiman, şi funcţionarul ANAF Antonio Burlacu, în urma unei decizii de miercuri a ICCJ.

Potrivit rezoluţiei de începere a urmăririi penale în acest dosar, reţelele de firmă fantomă constituite de Moubarak Mahmoud Sleiman au fost utilizate în favoarea unor beneficiari precum Avicola Mihăileşti SRL, Avicola Crevedia SA, Avicola Tărtăşeşti SA, Avicola Călăraşi SA, Palrom Inter SRL, Palrom SRL, Lacto Food SRL, Lactmar SRL, Atifco Internaţional SRL, Caliprix International SRL şi Carmistin SRL, controlate de membri ai grupării.

Mai mult, potrivit anchetatorilor, unul dintre inculpaţii din dosar, Orlando Daher, a dispus reambalarea unor cantităţi importante de pui grill, de ordinul zecilor de tone, returnate din hypermarket. Astfel el i-a cerut adminstratorului unei firme care presta servicii către SC Avicola Călăraşi SA să îl ajute să găsească o soluţie prin care se pot reambala cantităţi de pui, fără ca activitatea să fie supravegheată sau verificată de persoane specializate, respectiv de medici veterinari.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 05.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO