Eveniment

PÎCCJ, soluţie pentru supraaglomerarea din penitenciare: Transferul unor unităţi militare dezafectate de la Ministerul Apărării Naţionale la Ministerul Justiţiei

PÎCCJ, soluţie pentru supraaglomerarea din...

Autor: Radu Tutulan

19.01.2017, 17:06 116

"Ministerul Public avertizează asupra consecinţelor adoptării proiectelor de ordonanţă privind modificarea Codului penal, Codului de precedură penală şi graţierea unor pedepse. Propune, ca soluţie la problema supra-aglomerării penitenciarelor, transferul unor unităţi militare dezafectate de la Ministerul Apărării Naţionale (MApN) la Ministerul Justiţiei, în vederea amenajării ca locuri de detenţie", se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ).

Parchetul General a precizat, după publicarea proiectelor de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor penale, că nu se justifică urgenţa promovării acestor acte normative printr-o ordonanţă a Guvernului, mai ales că nu au fost în prealabil consultate într-o manieră transparentă entităţile implicate în aplicarea lor.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă privind modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală prevede dezincriminarea abuzului în serviciu sub 200.000 lei, infracţiunea fiind investigată doar ca urmare a unei plângeri. De asemenea, denunţul se poate face la cel mult şase luni de la comiterea faptelor iar neglijenţa în serviciu a fost abrogată.

Ordonanţa privind graţierea prevede graţierea în întregime a pedepselor cu închisoarea de până la cinci ani şi înjumătăţirea pedepsei pentru deţinuţii care au 60 de ani, femei însărcinate şi a celor care au copii de până în 5 ani în întreţinere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO