Eveniment

Piaţa muncii se apropie din nou de 6 milioane de contracte de muncă active. Dar statisticile tot nu coincid

Piaţa muncii se apropie din nou de 6 milioane de...

Autor: Adelina Mihai

24.09.2013, 21:02 1533

La finele lunii iulie erau înre­gistrate 5,68 milioane de contracte de muncă active (Ă27.000 faţă de iulie 2012), în timp ce numărul de salariaţi pentru care companiile au plătit impozite şi contribuţii sociale a ajuns la 5,15 milioane de persoane (mai mult cu peste 17.000 de angajaţi faţă de anul trecut), potrivit datelor furnizate de Inspecţia Muncii.

Informaţiile au fost extrase din Revisal, aplicaţia prin care Inspecţia Muncii ţine evidenţa salariaţilor din România, folosită drept instrument de control al inspecto­rilor.

„Mă miră faptul că sunt mai mult de cinci milioane de contracte de muncă, pentru că nu credeam că avem atât de mulţi contribuabili la buget. S-ar putea justifica totuşi acest lucru prin faptul că, estimez eu, jumătate de milion dintre aceştia sunt detaşaţi în străinătate, dar au contracte în România“, a spus Sorina Donisa, country manager al grupului de firme cu activităţi în domeniul recrutării şi închirierii de forţă de muncă temporară APT, cu afaceri de 15,7 mil. euro anul trecut.

Într-adevăr, statisticile în ceea ce priveşte numărul de salariaţi furnizate de Inspecţia Muncii diferă de cele ale Institutului Naţional de Statistică, care număra 4,38 milioane de salariaţi la jumătatea acestui an (în creştere cu 70.000 de persoane faţă de iunie anul trecut). Acestea sunt informaţiile publicate de INS în buletinele statistice lunare, realizate pe bază de anchetă şi în care nu intră angajaţii din companiile cu mai puţin de 4 salariaţi, angajaţii din structurile secrete ale Ministerului Apărării şi persoanele care lucrează la negru.

Pe site-ul Ministerului Muncii se găsesc însă statisticile actualizate legate de numărul de salariaţi  de la INS, precum şi situaţia înregistrată de Inspecţia Muncii la nivelul lunii octombrie 2011, când erau 6,2 milioane de contracte de muncă şi 5,2 milioane de salariaţi.
 

Se deschid noi centre de servicii

În ceea ce priveşte evoluţia lunară a angajărilor, datele Inspecţiei Muncii mai arată că în perioada ianuarie-martie anga­jatorii încheiau, în medie, câte 65.000 de contracte noi de muncă pe lună, ceea ce corespunde unui număr mediu de 34.000 de noi angajaţi (pentru că un salariat poate avea mai multe contracte de muncă). Pe de altă parte, informaţiile extrase din Revisal mai arată că ritmul de noi angajări a încetinit în perioada verii.

„Cele mai multe noi recrutări au fost făcute în domenii precum producţie, servicii – pentru că se deschid în prezent foarte multe centre de shared services –, IT sau retail. Simţim că s-a dezgheţat piaţa, avem proiecte cu volume mari de recrutare, inclusiv de recrutări de ordinul sutelor de persoane pentru unii clienţi. Iar noile angajări se fac deopotrivă cu contracte pe perioadă determinată sau nedeterminată“, a spus Cristina Săvuică, country manager al firmei de recrutare şi muncă temporară Lugera – The People Republic, cu afaceri de peste 40 de milioane de euro anul trecut.

Căderea dramatică a investiţiilor străine (de la 9,5 mld. euro în 2008 la mai puţin de 1 mld. euro în 2012), capacitatea scăzută de absorbţie a fondurilor europene (de 20% dintr-un total de aproape 20 mld. euro în şase ani) şi lipsa unor politici guverna­men­tale care să stimuleze crearea de noi locuri de muncă sunt factorii care au condus la un „blocaj“ pe piaţa muncii în anii de criză.

„În domeniul muncii temporare, primăvara este o perioadă efervescentă, se fac mai multe angajări, iar în perioada de vară se angajează doar pentru a înlocui, temporar, angajaţii care pleacă în concedii. Deşi numărul de contracte de muncă a cunoscut o creştere, businessul nostru nu a cunoscut o evoluţie spectaculoasă. Avem mai multe proiecte în perioada toamnei, sunt cereri atât pe partea de retail, cât şi pe partea de FMCG, dar nu estimăm creşteri foarte mari faţă de anul trecut“, a mai spus Sorina Donisa de la APT. Ea se aşteaptă ca anul viitor, în perioada primăverii, să existe un nou val de angajări, ca urmare a contractelor cu finanţare europeană care urmează să se încheie.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 25.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO