Eveniment

Piata auto trage in jos afacerile din comert

15.03.2009, 21:20 18

Cifra de afaceri a companiilor din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a inregistrat in ianuarie o reducere de 0,9% fata de luna similara din 2008, pe fondul scaderii vanzarii de carburanti.

Cresteri au inregistrat atat vanzarea de produse alimentare, bauturi si tutun (+4,6%), cat si vanzarea de produse nealimentare (+3,6%).
Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor a inregistrat pe total o scadere cu 26% in ianuarie fata de aceeasi luna din 2008, datorata in principal comertului cu autovehicule (-33,3%).
Potrivit statisticilor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor Auto, vanzarile de autovehicule noi au inregistrat in ianuarie o scadere de 65%, cea mai puternica din ultimii zece ani. Activitatea de servicii de piata prestate populatiei in luna ianuarie 2009 a inregistrat o cifra de afaceri cu 2,8% mai mica fata de luna similara din 2008, determinata in principal de activitatea de spalare si curatare a articolelor textile si a produselor din blana (-24% ) si de activitatile agentiilor turistice si tur-operatorilor (-20,1%).
Raportat la decembrie 2008, in ianuarie anul acesta, volumul cifrei de afaceri din vanzarile de produse nealimentare a inregistrat o crestere cu 13,4%, iar la produsele alimentare, bauturi si tutun cu 11,1%. Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule a scazut cu 3,3%.
Comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor a inregistrat in ianuarie, fata de luna anterioara, o crestere cu 0,4%.
In ceea ce priveste serviciile de piata prestate populatiei, volumul cifrei de afaceri a inregistrat o crestere cu 20,3%, provenita in principal de la coafura si alte activitati de infrumusetare si de la activitatile agentiilor turistice si a tur-operatorilor cu 39,5%, respectiv 29%.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO