Eveniment

Piata achizitiilor din Romania a crescut la 549 milioane dolari in 2003

01.04.2004, 00:00 22



Valoarea pietei romanesti de fuziuni si achizitii in sectorul privat a crescut, anul trecut, cu 135%, pana la o valoare estimata de 549 milioane de dolari, plasand Romania pe locul al saselea in Europa Centrala si de Est, potrivit unui studiu realizat de PricewaterhouseCoopers (PwC).



Studiul a fost realizat pe baza informatiilor publice referitoare la tranzactiile private (exclusiv privatizari) realizate in Romania, Bulgaria, Cehia, Croatia, Ungaria, Polonia, Rusia, Slovacia si Slovenia.



Valoarea totala a fuziunilor si achizitiilor private din cele noua tari s-a ridicat la 38,6 miliarde de dolari, in cadrul a 1.176 operatiuni, fata de 17,7 miliarde de dolari in 2002.



In functie de valoarea tranzactiilor, Romania a fost devansata de Rusia (23,7 miliarde de dolari), Cehia (7,4 miliarde de dolari), Polonia (2,9 miliarde de dolari), Ungaria (2,6 miliarde de dolari), Slovacia (653 milioane dolari). In urma Romaniei se situeaza Croatia, Bulgaria (317 milioane de dolari) si Slovenia (249 milioane de dolari).



"Valoarea totala a pietei de fuziuni si achizitii din Romania s-a dublat in 2003, ca urmare a cresterii increderii investitorilor, cat si a valorii societatilor. Cele mai atractive domenii de activitate s-au dovedit a fi industria prelucratoare, industria alimentara si de bauturi, serviciile, sectorul financiar, telecomunicatiile si sectorul farmaceutic", se arata in studiu.



Romania se situeaza pe locul al cincilea in regiune in clasamentul realizat in functie de valoarea medie a tranzactiilor. Nivelul mediu din Romania a crescut de la 7,8 la 18,1 milioane de dolari, media regiunii fiind de 39,1 milioane de dolari.



Tranzactiile au fost realizate in proportie de 42% de investitori autohtoni, principala tara de provenienta a capitalului strain fiind Statele Unite, cu patru tranzactii, urmata de Grecia cu trei si de Olanda si Austria, fiecare cu cate doua.



Studiul mentioneaza si 57 de contracte de privatizare, in valoare de 622 de milioane de dolari, reprezentand numai pretul platit pentru actiunile cumparate. Valoarea privatizarilor din cele noua state a fost estimata la 10,3 miliarde de dolari.



Romania se claseaza pe locul al treilea in regiune dupa numarul de privatizari, in urma Rusiei si Poloniei, si pe pozitia a cincea din punct de vedere al valorii totale a tranzactiilor, fiind devansata de Rusia, Slovacia, Cehia si Polonia.



Doua din tranzactii, respectiv vanzarea pachetelor de actiuni la Banca Comerciala Romana si RomTelecom si majorarea de capital de la operatorul de telecomunicatii, insumeaza 496 milioane dolari.



Exceptand acestor operatiuni, valoarea medie a privatizarilor s-a ridicat la 2,3 milioane dolari. In comparatie cu piata fuziunilor si achizitiilor, privatizarile au atras in special investitori autohtoni, implicati in 41 dintre contracte.



Cea mai importanta privatizare din regiune a fost preluarea companiei petroliere Slavneft de catre firmele Sibneft si Tyumen Oil din Rusia, pentru 1,86 miliarde de dolari. In domeniul privat, cea mai semnificativa operatiune a fost achizitia firmei petroliere rusesti Alfa Access Renova de catre British Petrochemical Group, tranzactie in valoare de 6,35 miliarde de dolari.





Fuziuni si achizitii pe piata romaneasca in 2003





* Piata totala de fuziuni si achizitii a fost estimata la 549 milioane dolari, fiind cu 135% mai mare decat cea estimata in 2002. In comparatie cu celelalte tari din regiune incluse in raport, Romania se situeaza pe locul al saselea dupa Rusia, Cehia, Polonia, Ungaria si Slovacia.



* Valoarea medie a unei tranzactii (in cazul in care valoarea a fost facuta publica) a fost de aproximativ 18 milioane doalri, in comparatie cu doar 8 milioane dolari in 2002. Astfel Romania se claseaza pe locul cinci din punct de vedere al valorii pe tranzactie, dupa Rusia, Cehia, Ungaria si Slovacia.



* Valoarea tranzactiilor a fost dezvaluita in proportie de 70%, fata de 60% in 2002, si situandu-se peste media regionala de 43%.



* Cea mai mare tranzactie a carei valoare a fost facuta publica a fost de 121 milioane dolari.



* Proportia tranzactiilor implicand investitori autohtoni a continuat sa creasca, ajungand la 42%, in comparatie cu 33% in 2002 si 31% in 2001.



* Doua din tranzactii insumeaza 496 milioane dolari, respectiv vanzarea unui pachet de actiuni la Banca Comerciala Romana (contract finalizat in 2004) si vanzarea unui pachet de actiuni si majorare de capital la Romtelecom.









Exceptand cele doua tranzactii mai sus mentionate, valoarea medie a unei tranzactii a fost de doar 2,3 milioane dolari.





Tranzactii semnificative anul trecut



* Compania americana Bungee, unul dintre cei mai mari producatori de uleiuri comestibile din lume, a preluat, prin Cereol Iasi, fabricile de ulei Muntenia Bucuresti si InterOil Oradea. Americanii au dat pe cele doua fabrici 3, respectiv 2 milioane de dolari.



* In aprilie 2003, producatorul bucurestean de ciocolata Excelent a preluat, in cadrul unei tranzactii de 6 milioane de dolari, 60% din actiunile producatorului de dulciuri Kandia Timisoara, participand ulterior la o majorare de capital de 2 milioane de dolari.



* Fondul de investitii Avent Intenational a cumparat 90% din actiunile producatorului de medicamente Terapia Cluj - Napoca, al doilea producator roman de profil. Valoarea tranzactiei a fost de 41 - 42 milioane de dolari.



* Compania ungara de produse petroliere Mol a cumparat 23 de benzinarii de la grupul anglo - olandez Shell, in cadrul unei tranzactii estimata la peste 20 milioane de dolari.



* Grupul american de investitii in domeniul energetic Pelagas, detinut de omul de afaceri Ronald Lauder, a cumparat pachetul majoritar de actiuni al companiei de furnizare de gaz natural si apa potabila VitalGaz. Tranzactia a fost estimata la 10 milioane de dolari, incluzand o majorare de capital.



* Grupul belgian Carmeuse, unul dintre cei mai mari producatori europeni de var, a cumparat 97% din actiunile societatii Temelia Brasov care detine doua fabrici de var, de la grupul german HeidelbergCement. Tranzactia a fost estimata la 10 milioane de euro.



* Imobilul Europe House, care adaposteste sediul Orange Romania, AIG Life si al altor companii mari, a fost vandut de compania israeliana GTC International catre fondul austriac deinvestitii imobiliare Europolis Invest. Tranzactia a fost estimata la 30 milioane de dolari.



* Opera Center, imobil calificat drept una dintre cele mai bune realizari arhitectonice de pe piata romaneasca, a fost vandut de Portland Trust, compania din Cehia care a ridicat cladirea, catre fondul de investitii imobiliare austriac CA Immo, pentru 29 milioane de dolari.



* Grupul de presa elvetian Ringier, editor al publicatiilor Libertatea, Capital sau Pro Sport, a cumparat in toamna pachetul majoritar de actiuni de la cotidianul Evenimentul Zilei de la grupul german Bertelsmann. Tranzactia a fost estimata la 12 milioane de dolari, dar suma nu a fost confirmata oficial.



* Grupul olandez de media VNU a preluat controlul companiei Pagini Aurii, editorul ghidului cu acelasi nume. Intr-o tranzactie complexa de transfer de actiuni in valoare de 24 milioane de dolari, VNU si-a majorat indirect participarea la Pagini Aurii SA de la 28%, la 84%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO