Eveniment

PFA-urile vor putea beneficia de sprijin economic printr-o indemnizaţie fixă

PFA-urile vor putea beneficia de sprijin economic...

Autor: Miruna Diaconu

25.03.2020, 08:35 1842

Ionel Dancă, şeful cancelariei premierului, scrie într-o postare pe o pagină de socializare că PFA-urile şi întreprinderile individuale, care şi-au întrerupt activitatea din cauza crizei cauzate de coronavirus, vor beneficia de o indem­nizaţie fixă la nivelul unui salariu minim brut pe toată perioada stării de urgenţă.

„Am promis măsuri de sprijin economic pentru cei afectaţi de criza COVID-19 şi ne ţinem de cuvânt. Nu lăsăm pe nimeni în urmă, inclusiv PFA-urile şi întreprinderile individuale sau familiale, indiferent dacă au contribuit sau nu la fondul de şomaj. Pentru alte forme de angajare decât contractul individual de muncă, am prevăzut în Ordonanţa de Urgenţă 30/2020 categoria de beneficiari «alţi profesionişti» care, dacă şi-au întrerupt activitatea comercială pe perioada stării de urgenţă, vor primi o indemnizaţie fixă la nivelul unui salariu minim brut pe economie“, a scris Ionel Dancă, şeful cancelariei prim-ministrului, într-o postare pe o reţea de socializare.

Ionel Dancă precizează că în această perioadă consultările vor continua cu cei afectaţi economic de epidemia cu coronavirus. În perioada următoare vor fi date reglementări pentru toate categoriile de întreprinderi şi activităţi profesionale care şi-au încetat parţial sau integral activitatea în urma măsurilor impuse de autorităţi odată cu decretarea stării de urgenţă.

Guvernul a venit deja în sprijinul companiilor cu nişte măsuri prevăzute în ordonanţele de urgenţă publicate sâmbătă în Monitorul Oficial. Cele mai importante măsuri prevăd sprijinirea mediului de afaceri prin suportarea unei părţi a şomajului tehnic, circa 75% din salariul mediu brut pe economie, acordarea de garanţii de stat şi credite cu dobândă subvenţionată întreprinderilor mici şi mijlocii şi plata zilelor de concediu luate de părinţi.

Altă măsuri fac referire la faptul că în această perioadă nu se datorează pentalităţile de întârziere din contractile cu autorităţile publice, extinderea termennului de acordare a facilităţilor de amnistie fiscal şi restructurare, precum şi suspendarea măsurilor de executare silită de către organul fiscal pe toată perioada stării de urgenţă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO