Eveniment

Petrom se gandeste sa concureze bancile

14.12.2005, 20:21 21

Petrom, companie aflata in portofoliul grupului OMV, analizeaza posibilitatea de a introduce servicii de transfer de numerar in reteaua sa de benzinarii, dupa modelul recent anun-tat de proprietarul sau austriac.

"Petrom evalueaza continuu posi-bilitatile de a dezvolta noi servicii si analizeaza diferitele posibilitati de a implementa un sistem de transfer de numerar in cadrul statiilor", au raspuns reprezentantii companiei unei intrebari adresate de ZF.

In iulie, OMV Mineraloel Romania, care opereaza statiile sub brandul OMV, a anuntat lansarea serviciilor de transfer de bani intre localitatile din tara prin intermediul sta-tiilor proprii. In prima faza, serviciul a fost introdus in 31 de statii, urmand sa fie extins in intreaga retea de circa 70 de statii.

Petrom opereaza acum 537 de statii, din care 51 de statii sunt de tip PetromV, noul concept de statie introdus pe piata din octombrie. Pachetul de 51% din actiunile celei mai mari companii din Romania a fost preluat in 2004 de catre austriecii de la OMV in urma unei tranzactii cu o valoare totala de 1,5 mld. euro.

Aportul de capital in Petrom, de peste 800 mil. euro, a fost plasat in cea mai mare parte in banci din Romania - 600 mil. euro, iar alte 200 mil. euro sunt plasamente in fonduri garantate in proportie de 95% pe pietele internationale de capital.

Austriecii au schimbat aproape tot managementul Petrom si au liberalizat politica de preturi a companiei. Apoi au inceput procesul de restructurare prin reevaluarea personalului existent si a activitatilor din portofoliu. Pana acum, au fost evaluati circa 800 de angajati de la toate nivelurile ierarhice, precizeaza reprezentantii Petrom, companie cu 50.000 de angajati.

Capitalizarea Petrom este de 7,27 mld. euro la un pret de 0,483 lei pe actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO