Eveniment

Peste zece dezvoltatori spanioli au cerut sprijin financiar pana acum

16.07.2008, 17:57 17

Companiile imobiliare spaniole se confrunta cu imposibilitatea de a-si achita datoriile, in conditiile majorarii costurilor de finantare si a scaderii vanzarilor de locuinte.
Toate acestea au coincis cu pierderi in valoare de 400 de miliarde de dolari (249 miliarde de euro) ale institutiilor financiare, cauzate de scaderea valorii contabile a activelor. Cei mai mari cinci dezvoltatori imobiliari din Spania au pierdut 6 miliarde de euro din valoarea de piata de la inceputul acestui an, scrie presa internationala.
Unsprezece dezvoltatori, printre care si Grupo Llanera, Seop, Labaro, Jale, Prasi si Cosmani au cerut sprijin financiar incepand cu luna octombrie a anului trecut. In cursul acestui an, un numar de 65 de companii imobiliare au fost nevoite sa ceara sprijin din partea creditorilor, conform unui anunt facut de compania Credito y Caucion.
"Din ce in ce mai multe companii de talia Martinsa-Fadesa vor avea nevoie de protectie impotriva falimentului. Efectul crizei asupra altor dezvoltatori va fi semnificativ", a spus un purtator de cuvant al Credito y Caucion, Paval Gomez del Castillo.
Numarul companiilor imobiliare din Spania care au cerut sprijin financiar s-a dublat pana la 1.010 in prima jumatate a acestui an, in conditiile in care criza de pe piata imobiliara a dus la cresterea gradului de indatorare pentru multi dezvoltatori.
Rata anuala de crestere a PIB in Spania a fost, in ultimii zece ani, de 3,75%, insa piata imobiliara pare sa traga in jos si restul economiei.
Spania se confrunta cu posibilitatea unei recesiuni in a doua jumatate a acestui an, lucru care ar putea insemna disparitia unui factor de crestere economica din zona euro. Aceasta din urma se afla, la randul ei, in pericolul scaderii ritmului de crestere economica sub cel din America, si s-ar putea afla deja in plina recesiune, pentru prima data de la introducerea monedei unice, in 1999.
Productia industriala din zona euro a scazut cu 1,9% in luna mai, conform datelor emise de Eurostat, biroul de statistica al Uniunii Europene. Acesta este cel mai puternic declin care a avut loc de la criza sistemului monetar european, din anul 1992.
In 2006, in Spania s-au construit peste 700.000 de locuinte - mai mult decat in Franta, Germania si Marea Britanie laolalta - iar investitiile de pe piata imobiliara au insumat aproximativ 10% din PIB, de doua ori mai mult decat media din zona euro.
Economistii estimeaza ca numarul locuintelor construite anul acesta va fi sub 300.000, in conditiile in care industria se confrunta cu acumularea unor datorii masive si cu conditiile grele de refinantare, generate de criza de pe piata creditelor subprime din SUA.
Ca si restul zonei euro, Spania se confrunta si ea cu scumpirea petrolului, cu presiunile inflationiste si cu politicile monetare aspre, mai ales dupa decizia de saptamana trecuta a bancii centrale europene (BCE) de a majora ratele dobanzilor. Asemenea Marii Britanii si Irlandei, si Spania simte presiunea scaderii valorii locuintelor. Nici in restul UE situatia nu este mai buna. Oficialitatile din Berlin au avertizat ca economia Germaniei s-ar putea contracta si ea cu pana la 1,5% in al doilea trimestru al acestui an, pe fondul scaderii cererii de export. Productia industriala a Italiei si Greciei a scazut cu 6,6% in ultimul an, iar cea a Portugaliei a avut un declin de 6,2%. Economistul responsabil de cercetarea zonei euro de la Banca Regala a Scotiei, Jacques Cailloux, a declarat ca Europa se prabuseste acum mai puternic decat Statele Unite - exact cum s-a intamplat dupa criza bursiera a dotcom-urilor din anul 2000, si ca are loc o "decuplare inversa".
"Nu putem exclude posibilitatea unei recesiuni", a adaugat Cailloux.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO