Eveniment

Peste 50 de sali de cinema vor fi scoase la vanzare

28.10.2003, 00:00 161

Peste 50 de sali de cinema care se afla in prezent in domeniul public al statului vor fi scoase la licitatie in 15 noiembrie pentru a fi privatizate, a anuntat ieri directorul Centrului National al Cinematografiei (CNC), Decebal Mitulescu.
"Putem afirma ca filmul romanesc se afla, in ultimii ani, intr-un progres evident, avand in vedere ca se remarca deja o anumita constanta in ceea ce priveste numarul de filme realizate anual", a spus Mitulescu, amintind ca o problema importanta o constituie salile de cinema, care sunt de cele mai multe ori de calitate foarte proasta.
In prezent, in Romania exista in jur de 400 de sali de cinematograf care apartin statului si doar 15 privatizate, fiind evidenta diferenta de calitate intre cele doua tipuri.
Problema privatizarii salilor de cinema a fost pusa in mai multe randuri, ultima data in luna iulie a acestui an, cand ministrul Culturii si Cultelor, Razvan Theodorescu, a dat conducerii CNC un termen de doi ani pentru privatizarea cinematografelor. Din cauza ca cele mai multe sali ale statului sunt vechi, demodate si prost utilate, Romania are anual doar 5 milioane de intrari la film, declara Mitulescu la acea vreme.
Conducerea CNC doreste privatizarea unor lanturi de sali - maxim 15, minim 5 - neexistand nici un interes pentru a fi data doar cate una. In privinta renovarilor, CNC a reparat, in aceasta vara, cinematograful Union, o sala in care, in ultimii cinci ani, nu s-au mai proiectat filme. Sala Union, gandita acum ca un cinema-club cu 120 de locuri, cu dotari tehnice si de confort moderne, va fi inaugurata cu ocazia Galei Filmului Romanesc, care se va desfasura intre 29 octombrie si 1 noiembrie.
Decebal Mitulescu a anuntat ca in curand va fi renovata si Sala Eforie a Cinematecii Romane, a carei sonorizare defectuoasa a intrerupt recent proiectia unui film la care era prezent si actorul Rutger Hauer.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO