Eveniment

Peste 4,6 milioane de profesori şi elevi trebuie să se acomodeze cu noua lege a educaţiei, declarată constituţională şi promulgată de preşedinte

Autor: Iulian Anghel

04.01.2011, 23:56 28

Preşedintele Traian Băsescu a semnat aseară decretul pentrupromulgarea noii legi a educaţiei naţionale - unul dintre cele maicontroversate acte normative adoptate anul trecut de Parlament - lacâteva ore după ce Curtea Constituţională a respins excepţiile deneconstituţionalitate ridicate de opoziţie.

275.000 de profesori, 1,2 milioane de studenţi şi 3,2 milioanede elevi, cât reprezintă întreg sistemul educaţional din România,va trebui să se acomodeze cu noile norme conţinute de cel maipolitizat act normativ aflat în atenţia Legislativului anul trecutşi care a împărţit în două tabere nu doar oamenii politici, ci şiuniversităţile.

Universitatea Bucureşti a păstrat rezerva în timpul dezbateriilegii educaţiei, dar o parte dintre profesorii ei au criticat-odur. Universitatea din Cluj (Babeş-Bolyai) a respins-o vehement, lafel ca o parte a profesorilor de la Universitatea PolitehnicăBucureşti, care au acuzat politizarea educaţiei, de vreme ce unrector trebuie confirmat de ministrul de resort.

Dincolo de disputele politice, proiectul aduce modificăriimportante pentru elevi, profesori sau părinţi, întrucât schimbămodul de organizare a anilor de studii, structura finanţăriiînvăţământului sau remunerarea profesorilor.

Curtea Constituţională a decis ieri că legea educaţiei naţionaleadoptată prin asumarea răspunderii Guvernului esteconstituţională.

Curtea Constituţională a respins ca inadmisibilă atât sesizareapreşedintelui Senatului, Mircea Geoană, cât şi pe cea formulată de108 deputaţi PSD, PC şi PNL, apreciind astfel că legea educaţieieste în acord cu prevederile legii fundamentale.

Legea a fost puternic contestată şi de sindicatele dinînvăţământ.

Opoziţia a ameninţat că va schimba legea imediat ce va ajunge laputere.

Acesta este un risc real pentru că actele normative care care aureglementat învăţământul în 20 de ani au fost modificate de peste100 de ori, bulversându-i pe părinţi, profesori şi copii.

Fiecare ministru care s-a perindat pe la Ministerul Educaţiei avenit cu propriul proiect de lege şi astfel s-a ajuns să nu existean în care în legile învăţământului să nu fie schimbat ceva.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO