Eveniment

Peste 2.000 de persoane au participat în Capitală la mitingul de susţinere a familiei Bodnariu

Peste 2.000 de persoane au participat în Capitală la...

Autor: Cătălin Lupăşteanu

09.01.2016, 16:42 1165

Peste 2.000 de persoane au protestat, sâmbătă, timp de aproximativ de două ore, în Piaţa Victoriei din Capitală, după ce serviciile sociale norvegiene ar fi luat abuziv cei cinci copii ai familiei Bodnariu şi ar fi deschis procedura adopţiei internaţionale pentru ei.

Daniel Bodnariu, unchiul copiilor şi unul dintre organizatorii protestului, a spus că manifestaţia are menirea de a face publice lucrurile ce se petrec "într-o ţară aşa-zis civilizată".

De asemenea, fratele lui Marius Bodnariu a condamnat acţiunea instituţiei statului norvegian care de la o simplă sesizare a hotărât preluarea în custodia statului a copiilor familiei şi ulterior, în scurt timp, deschiderea procedurii de adopţie.

Daniel Bodnariu a spus şi că intervenţia Barnevernet (Protecţia Copilului din Norvegia - n.r.) ar fi fost abuzivă, în sensul că a desprins copiii de o familie unită, nonviolentă şi nonradicală. Acesta a precizat şi că Barnervernet este o instituţie ce ar avea o autoritate chiar mai mare decat autorităţile judiciare, dar că fratele său şi familia acestuia au iniţiat în justiţie procedurile de recuperare a copiilor.

La mitingul din Capitală au participat apropiaţi ai familiei Bodnariu, dar şi susţinători din Bucureşti, Suceava, Sibiu, Constanţa, Braşov, Piatra Neamţ.

Oamenii aveau bannere cu mesajele: "Noi susţinem familia Bodnariu", "Norway, do not separate Bodnariu family" (Norvegia, nu separa familia Bodnariu), "Children belong at family" (Locul copiilor este la familie), "Români din toate ţările uniţi-vă. Vi se fură copiii!", "Stop the Barnevernet" (Opriţi Barnevernet), "Mai bine mama săracă în România, decât mamă cu copii furaţi în Norvegia", "Domnule preşedinte Iohannis copiii răpiţi ai familiei Bodnariu sunt şi cetăţeni români!", "Isus a zis: lăsaţi copilaşii să vină la mine şi nu îi opriţi!", "Vi se pare că acesta este creştinism radical?".

Printre participanţii la protest s-a aflat şi fostul ministru de Externe Titus Corlăţean, care a precizat că "s-a ajuns la o situaţie în care demersul politic este absolut necesar".

Referindu-se la implicarea sa directă, Titus Corlăţean a arătat că el a semnalat la Paris, la sfârşitul anului trecut, într-o reuniune importantă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, această situaţie dramatică a familiei Bodnariu şi că i-a cerut raportorului să facă un raport special pe această cauză şi să ridice împreună cu alţi parlamentari această situaţie.

"Separat, am formulat o interpelare Comitetului Miniştrilor Consiliului Europei, împreună cu senatorul Ardelean şi cu un alt coleg din Republica Moldova, tocmai pentru a interveni pe relaţia cu Norvegia, tocmai pentru a restitui copiii luaţi samavolnic acestei familii", a spus Corlăţean, adăugând: "Nu în ultimul rând, în Parlamentul României, în Senat, am făcut o interpelare către Guvernul României, potrivit regulamentelor în vigoare, pentru a interveni politic şi chiar pentru a se lua în considerare o posibilă acţiune împotriva Norvegiei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului".

El a mai spus, despre familia Bodnariu, că este una "atât de frumoasă" şi că o familie creştină ce şi-a crescut copiii într-un spirit frumos, "contrar celor declarate de această instituţie odioasă din Norvegia, va fi reunificată".

Daniel Bodnariu, Titus Corlăţean, dar şi alte persoane au ţinut discursuri în faţa celor peste 2.000 de oameni, în care şi-au arătat susţinerea faţă de familia Bodnariu.

În timpul discursurilor, o femeie a fost rugată să părăsească zona alocată protestului. Reprezentanţii Jandarmeriei au menţionat că femeia nu avea interese comune grupului de protestatari şi că, la solicitarea organizatorilor, aceasta a fost îndepărtată de la manifestaţie.

Daniel Bodnariu, care a fost şi unul dintre organizatori acţiunii de sâmbătă, a precizat că astfel de proteste vor mai avea loc în Capitală, dar şi în alte oraşe din ţară şi din străinătate.

Copiii familiei românului Marius Bodnariu, inginer IT, şi soţiei sale norvegiance Ruth, asistentă medicală, au fost luaţi de la părinţi de Serviciul de protecţie a copilului din Norvegia, Barnevernet, în noiembrie, după ce cele două fete, cele mai mari din familie, ar fi spus că primesc corecţii fizice de la părinţi. De asemenea, părinţii ar fi suspectaţi de îndoctrinarea religioasă a copiilor. Cei cinci copii au fost plasaţi în trei familii-surogat, iar de curând a fost deschisă procedura adopţiei internaţionale pentru ei, potrivit reprezentanţilor familiei.

La solicitarea MAE, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) a dispus efectuarea unei anchete sociale în urma căreia a decis să propună părţii norvegiene integrarea copiilor în familia biologică extinsă a tatălui, în România. Întreaga documentaţie pusă la dispoziţie de ANPDCA a fost transmisă, în regim de urgenţă, prin intermediul Ambasadei României la Oslo, tuturor autorităţilor norvegiene relevante (Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Copiilor, Egalităţii şi Incluziunii Sociale, Serviciul local de Protecţie a Copilului), precum şi avocatului care reprezintă familia, pentru a fi utilizată în cadrul procedurii judiciare aflate pe rolul instanţelor locale.

O delegaţie parlamentară formată din membri ai Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării intenţionează să facă o vizită în Norvegia în perioada 18 – 22 ianuarie pentru a discuta cazul familiei Bodnariu, preciza, miercuri, vicepreşedintele Comisei, deputatul PNL Mircea Dolha.

"Vom discuta foarte clar, inclusiv ancheta care s-a făcut, am înţeles că s-a făcut o anchetă socială cu privire la această familie şi la copii. Vrem că aflăm mult mai multe necunoscute pentru că, din păcate, încă nu ştim niciunii adevărul până nu ajungem acolo. (…) Am solicitat să ne pună la dispoziţie ancheta socială care s-a făcut, pentru că în baza anchetei au fost luaţi acei copii", preciza Mircea Dolha pentru MEDIAFAX. Dolha preciza că membrii comisiei încearcă să stabilească întâlniri cu omologii acestora din Parlamentul norvegian, cu membri ai Guvernului şi cu reprezentanţi ai Protecţiei Copilului din Norvegia (Barnevernet), însă membrii Comisiei încă aşteaptă confirmarea întâlnirilor.

Conducerea Ministerului Afacerilor Externe a discutat, vineri, cu ambasadorul Norvegiei la Bucureşti despre cazul Bodnariu, ambasadorul României la Oslo urmând să aibă săptămâna viitoare o întâlnire cu reprezentanţi ai Ministerului norvegian al Copiilor, Egalităţii şi Incluziunii Sociale.

Întrevederea a fost anunţată de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) prin intermediul unui comunicat de presă care nu oferă detalii asupra convorbirii cu excepţia faptului că ''a fost reiterată de ambele părţi importanţa unei cooperări susţinute în cazul familiei Bodnariu''.

''Întâlnirea urmează unor demersuri susţinute întreprinse anterior de MAE, inclusiv unor corespondenţe şi discuţii la nivelul conducerii ministerelor afacerilor externe din cele două ţări. Totodată, MAE, prin misiunea diplomatică de la Oslo, a acţionat în sensul materializării iniţiativei de organizare a unei vizite la nivel parlamentar în Regatul Norvegiei. Este de aşteptat ca această vizită să aibă loc în perioada imediat următoare", informa MAE.

Ministerul anunţa că ambasadorul României în Regatul Norvegiei va avea o discuţie cu reprezentanţii Ministerului norvegian al Copiilor, Egalităţii şi Incluziunii Sociale în 13 ianuarie 2016.

(Serviciul FOTO al agenţiei MEDIAFAX vă pune la dispoziţie imagini.)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO