Eveniment

Peste 155.000 de absolvenţi ai clasei a XII-a susţin, luni, prima probă a Bacalaureatului

Peste 155.000 de absolvenţi ai clasei a XII-a susţin,...

Autor: Cosmin Pirv

22.06.2020, 06:53 21

Peste 155.000 de absolvenţi ai clasei a XII-a, dintre care 17.000 din Capitală, susţin, luni, prima probă a examenului de Bacalaureat, cea la Limba şi literatura română.

Examenul de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2020, începe luni cu proba scrisă la Limba şi literatura română. Marţi se va desfăşura proba la Limba şi literatura maternă, iar miercuri va avea loc proba obligatorie a profilului. Ultima probă scrisă din această sesiune, proba la alegere a profilului şi a specializării, este programată joi.

Examenul este organizat în 1.095 centre de examen.

Pentru susţinerea probelor scrise s-au înscris aproximativ 155.500 candidaţi, dintre care aproximativ 123.800 candidaţi din promoţia curentă, respectiv 31.800 candidaţi din promoţiile anterioare.

În Capitală vor susţine probele examenului de Bacalaureat peste 17.000 de candidaţi.

Afişarea primelor rezultate, în centrele de examen şi pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru data de 30 iunie (până în ora 12.00).

Contestaţiile pot fi depuse în aceeaşi zi, în intervalul orar 16.00 – 20.00, respectiv 1 iulie, în intervalul orar 8.00 – 12.00 şi pot fi depuse şi transmise şi prin mijloace electronice.

Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 5 iulie.

Ministerul Educaţiei Naţionale anunţă că probele scrise încep la ora 9.00, accesul elevilor în săli fiind permis până la ora 8.30, iar în clase sunt asigurate măsurile de protecţie.

MEN precizează că la intrarea în şcoală a personalului didactic, didactic auxiliar, nedidactic şi a elevilor va fi măsurată temperatura, care nu va trebui să depăşească 37,3 grade Celsius.

„Vor fi asigurate materiale şi echipamente de protecţie (covoraşe dezinfectante, măşti de protecţie, substanţe dezinfectante pentru mâini etc). Se realizează curăţenia şi dezinfectarea pardoselilor, a obiectivelor din sala de curs (pupitre, mese, scaune), clanţa uşii, mânerul de la geamuri, pervazul ferestrei, prin ştergere cu apă şi detergent, apoi cu substanţe biocide. În toate spaţiile în care se vor desfăşura activităţi cu elevii vor fi afişate mesaje de informare cu privire la normele igienico-sanitare şi de prevenire a infectării cu SARS-Cov 2. Intrările/ieşirile, precum şi sensul de deplasare pe coridoare către sălile de clasă şi spre alte încăperi sunt stabilite de unitatea de învăţământ, semnalizate corespunzător şi dezinfectate în mod regulat”, spun cei de l MEN.

De asemenea, se va asigura existenţa, în regim permanent, de săpun, prosoape de hârtie, dispensere cu dezinfectant pentru mâini, care vor fi reîncărcate ori de câte ori este necesar, iar în sălile de clasă activităţile/examenele se vor desfăşura prin stabilirea locurilor astfel încât să existe o distanţă între elevi/candidaţi, pe rânduri şi între rânduri, de doi metri unul faţă de celălalt. Totodată, pupitrele şi băncile vor fi individualizate şi prestabilite şi, de asemenea, se va asigura reprezentarea grafică a situării acestora la intrarea în sală (oglinda sălii), astfel încât să se asigure cunoaşterea şi intrarea/localizarea, fără a parcurge toată suprafaţa sălii.

„Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Toate sălile de examen au în dotare camere funcţionale de supraveghere video şi audio. Pentru rezolvarea subiectelor, candidaţii vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor, vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică şi Geografie, candidaţii pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen”, adaugă reprezentanţii MEN.

Elevilor le este interzis să intre în sălile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete, dar şi cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, precum şi cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO