Eveniment

​Peste 1 milion de români sunt vaccinaţi cu ambele doze. Ce schimbări aduce pentru aceştia certificatul de vaccinare?

​Peste 1 milion de români sunt vaccinaţi cu ambele...

Autor: Georgiana Mihalache

31.03.2021, 14:01 1521

România a trecut de pragul de 1 milion de persoane vaccinate cu a doua doză din serurile Pfizer şi Moderna momentan, cele două vaccinuri cu un timp de aşteptare de trei, respectiv patru săptămâni între cele două doze. Aceste persoane beneficiază de mai multe avantaje după ce trec zece zile de la administrarea celei de-a doua doză de vaccin, moment în care majoritatea persoanelor dezvoltă anticorpii împotriva COVID-19.

În cazul AstraZeneca, timpul de aşteptare este de opt săptămâni între cele două doze, ceea ce înseamnă că la 12 aprilie vor fi imunizate cu două doze primele persoane care au fost vaccinate începând din 15 februarie, atunci când a pornit imunizarea cu AstraZeneca în România.

Un beneficiu pentru persoanele vaccinate cu două doze şi care au zece zile de la rapel este faptul că nu vor mai intra direct în carantină după contactul cu o persoană confirmată pozitiv cu noul virus.

„Exceptarea de la măsura carantinei instituită cu privire la persoanele contact direct ale unei persoane confirmate se aplică pentru persoanele care au efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2 inclusiv cea de a 2-a doză şi pentru care au trecut cel puţin 10 zile de la administrarea celei de a 2-a doză până la data contactului direct”, potrivit hotărârii din 11 februarie 2021 a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

În cazul persoanelor care nu sunt vaccinate şi au un contact direct cu un caz confirmat cu COVID, se impune imediat autoizolarea pentru 14 zile, persoanele vor anunţa direcţia de sănătate publică din zona în care se află în acel moment, iar în cazul apariţiei simptomelor, contacţii direcţi vor fi testaţi.

Un alt avantaj posibil la zece zile de la vaccinarea cu a doua doză este legat de călătorii dinspre ţări din lista galbenă, cu risc epidemiologic mare, la intrarea în România a persoanelor nevaccinate impunându-se în prezent carantina timp de 14 zile. În cazul în care au trecut 10 zile de la rapel, cei care vin din zone de risc epidemiologic nu mai stau în carantină.

„Exceptarea de la măsura carantinei instituită pentru persoanele care sosesc din ţările/zonele/teritoriile de risc epidemiologic ridicat, cu excepţia celor ce sosesc din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord se aplică şi pentru: persoanele care au efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2 inclusiv cea de a 2-a doze şi pentru care au trecut cel puţin 10 zile de la acesteia până la data intrării în România”, se arată în hotărârea autorităţilor.

În plus, operatorii economici de transport internaţional aerian şi rutier sunt obligaţi să interzică îmbarcarea din zonele de risc epidemiologic a persoanelor care nu prezintă un test negativ PCR pentru infecţia cu COVID realizat cu cel mult trei zile înaintea îmbarcării sau efectuarea vaccinului cu cea de-a doua doză la mai bine de zece zile până la călătorie. Şi dovada unei infectări cu virusul în ultimele 90 de zile anterioare călătoriei (dar nu mai putin de 14 zile de la data confirmării) -  adică un test de anticorpi, poate fi prezentată la îmbarcarea înaintea călătoriei.

Adeverinţe de vaccinare

În prezent, persoanele care se vaccinează primesc de la centrul de vaccin un certificat de vaccinare unde sunt trecute mai multe informaţii privind data vaccinării, lotul vaccinului sau tipul de vaccin administrat. De asemenea, sunt trecute şi date de identificare ale persoanei vaccinate.

Documentul poate fi descărcat şi de pe site-ul adulti.renv.ro pentru adeverinţa electronică.

Comisia Europeană a propus elaborarea unei adeverinţe electronice verzi care va fi dovada că deţinătorul a fost vaccinat împotriva COVID-19. Acest document va facilita libera circulaţie în interiorul Uniunii Europene în timpul pandemiei, va fi disponibil gratuit şi va include şi detalii dacă deţinătorul are un rezultat negativ la testul pentru depistarea infecţiei sau faptul că a trecut prin boală.

Statele membre au în continuare responsabilitatea de a decide ce restricţii în materie de sănătate publică pot fi eliminate pentru călători, dar vor trebui să aplice aceste derogări în acelaşi mod şi călătorilor care deţin o adeverinţă electronică verde. Deşi este încă la stadiul de propunere, fiind înaintată la 17 martie, liderii europeni vor ca adeverinţa electronică verde să fie gata înainte de începutul verii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO