Eveniment

Pentru persoanele care revin în ţară din zona galbenă, dar în ultimele 14 zile s-au aflat şi pe teritoriul unei ţări din zona roşie, se impune carantină sau izolare? Carantina instituţionalizată are loc în localitatea de origine a persoanei respective sau în localitatea în care ajunge la revenirea în ţară?Răspunsul autorităţilor

Pentru persoanele care revin în ţară din zona...
18.04.2020, 00:00 6301

Grupul de Comunicare Strategică a lansat un amplu set de întrebari şi răspunsuri cu privire la deplasările şi vizitele pentru Sărbătorile Pascale, în contextul stării de urgenţă.

Întrebare: Pentru persoanele care revin în ţară din zona galbenă, dar în ultimele 14 zile s-au aflat şi pe teritoriul unei ţări din zona roşie, se impune carantină sau izolare? Carantina instituţionalizată are loc în localitatea de origine a persoanei respective sau în localitatea în care ajunge la revenirea în ţară?

Răspuns: Falsul în declaraţii constituie infracţiune, aşa cum este prevăzut la art. 326 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare. Faţă de persoanele care intră pe teritoriul României, autorităţile vor lua decizia legală în funcţie de cele declarate, urmând ca ulterior să verifice veridicitatea informaţiilor furnizate.

Facem precizarea că din data de 24 martie 2020, pentru toate persoanele care intră în România, se instituie măsura izolării la domiciliu sau, după caz, carantinării, aşa cum este prevăzut la art. 5 alin. (1) din Ordonanţa Militară nr. 3.

Consultând site-ul Institutului Naţional de Sănătate Publică puteţi verifica ce ţări sunt incluse în ZONA ROŞIE - pentru care se impune măsura carantinării instituţionalizate pentru 14 zile. Nu este relevant dacă persoană a petrecut o perioadă mai lungă în ţara respectivă sau a fost doar în trecere.
Referitor la locaţia la care se dispune efectuarea carantinei, aceasta este stabilită în spaţii speciale puse la dispoziţie prin grija autorităţilor locale, de pe raza judeţului de domiciliu al persoanei care revine în ţară.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO