Eveniment

Pensiile private obligatorii şi tăierea salariilor, cauzele deficitului la pensii

Pensiile private obligatorii şi tăierea salariilor, cauzele deficitului la pensii

Sebastian Lăzăroiu, ministrul muncii. Foto Adrian Stoicoviciu

Autor: Aurelia Alexa

01.09.2011, 00:03 573

Introducerea pensiilor administrate privat (pilonul II), a pensiilor sociale minime, intrarea în sistemul public de pensii a militarilor şi tăierea salariilor bugetare au fost principalii factori care au dus la majorarea deficitului de pensii, potrivit unui studiu realizat de Blocul Naţional Sindical în cadrul unui proiect european. Deficitul fondului public de pensii a ajuns în primele patru luni la 14,8 mld. lei (3,5 mld. euro), în creştere cu o treime faţă de perioada similară a anului anterior.

"România, chiar dacă a înregistrat o creştere a cheltuielilor cu pensiile în termeni reali de 60,3% între anii 2000 şi 2008, ponderea cheltuielilor cu pensiile în PIB era în 2008 în continuare cu 4,27% mai mică decât media Uniunii Europene (7,46% din PIB în România faţă de 11,7% în UE). Pe fondul unui număr scăzut de salariaţi, importanţa pensiilor pentru gospodăriile populaţiei este deosebit de mare. Conform Institutului Naţional de Statistică, 51,4% dintre gospodării înregistrează venituri din pensii", se arată în studiul BNS.

Din cercetare mai rezultă că cei mai mulţi beneficiari şi cea mai importantă sumă din buget este reprezentată de pensiile de asigurări sociale pentru vechime în muncă şi limită de vârstă. De acest tip de pensie beneficiază 33,5% din gospodăriile din România.

Ministrul muncii Sebastian Lăzăroiu a admis totuşi că Pilonul II de pensii private obligatorii a fost introdus în beneficiul celor care vor ieşi la pensie peste 25 - 30 de ani, iar pensia minimă garantată nu ar afecta deficitul bugetului de pensii deoarece este plătită integral de la bugetul de stat. El a mai spus că bugetarii au recuperat 10% din tăierea salariilor din sistemul bugetar.

"Tăierea salariilor a afectat deficitul fondului de pensii, dar a prezenta măsura ca venită de nicăieri şi ca efect neaşteptat nu este corect. În 2007 salariul mediu net în mediul privat era de 85% faţă de cel din sectorul public, iar în 2008 de 77%. Aceste diferenţe trebuiau corectate oricum, cu sau fără criză. Tăierile de anul trecut erau inevitabile pentru că aveam un deficit uriaş la bugetul de stat şi România nu mai avea credibilitate", a spus Lăzăroiu.

El a mai menţionat factorii demografici, migrarea populaţiei, pensionările anticipate, fraudele din pensiile de invaliditate, dar şi majorarea punctului de pensie cu 50% în perioada 2007 - 2008. Lăzăroiu spune că instrumentele pentru reducerea deficitului ar trebui să fie creşterea vârstei de pensionare, trecerea la indexarea punctului de pensie în funcţie de inflaţie, modificarea criteriilor de eligibilitate pentru încadrarea în grad de handicap sau creşterea penalizării pentru pensionarea anticipată.

"Ne împrumutăm de pe pieţe şi nu e o perioadă bună. Dobânzile sunt mai mari ca în 2010, deşi România şi-a câştigat o brumă de credibilitate pe pieţele financiare, ceea ce arată că mediul internaţional nu este favorabil. Îndatorăm multe generaţii de acum încolo şi nu ştim când se va termina această perioadă", a adăugat Lăzăroiu.

În ciuda faptului că anul trecut, în timpul dezbaterilor despre noua lege a pensiilor, oficialii susţineau că reforma va însemna intrarea în sistem a încă un milion de contribuabili (între care şi cei care beneficiau de un regim special la contribuţie şi la pensii), aşadar contribuţii majorate la fond care vor reduce deficitul, acelaşi deficit a crescut doar în primele patru luni ale anului cu 1,6 mld. lei (380 mil. euro) comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Acest lucru înseamnă o majorare a deficitului faţă de cel înregistrat în 2010 cu peste un miliard de euro pe tot anul şi că reforma pensiilor majorează deficitul fondului de pensii cu 1 mld. euro, fără a aduce economii la buget.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO