Eveniment

Patru universităţi din România sunt în topul internaţional QS University Rankings

Patru universităţi din România sunt în topul...

Autor: Ioana Nicolescu

23.03.2016, 12:01 8784

Universităţile româneşti au reuşit să se menţină la nivelul de anul trecut, cu 10 locuri în Top 500 QS University Rankings, pentru şase programe de studiu, se arată într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX. Este vorba de Universitatea din Bucureşti, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca şi Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi.

În ceea ce priveşte primele locuri din top, Massachusetts Institute of Technology (MIT) şi Harvard University îşi menţin poziţiile fruntaşe, conducând topul pentru 24 de discipline, fiecare cu câte 12 programe. Pe locul trei se află University of Cambridge, urmată de Stanford University, California Institute of Technology (Caltech), University of Oxford, University College London (UCL), Imperial College London, Swiss Federal Institute of Technology (ETH Zurich), University of Chicago şi Princeton University.

Dintre universităţile româneşti, Universitatea „Babeş-Bolyai” a ajuns pe cea mai bună poziţie, pentru cea mai populară disciplină - Limbi Moderne, ocupând locul 101-150 în topul QS, fiind urmată de Universitatea din Bucureşti şi Universitatea de Vest din Timişoara, clasate pe locurile 151-200.

Însă, per total, Universitatea din Bucureşti are cele mai bune rezultate dintre universităţile româneşti, cu prezenţă în cadrul a cinci discipline diferite, urmată de Universitatea Babeş-Bolyai cu 3 discipline. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” şi Universitatea de Vest din Timişoara au rezultate la câte o disciplină fiecare.

„Comparativ cu ediţia din 2015 a Clasamentului universităţilor în funcţie de disciplină, se pot observa multiple schimbări în poziţiile ocupate de universităţile româneşti: două dintre acestea au poziţii mai bune, două au scăzut din clasament, iar pentru patru cazuri, universităţile şi-au păstrat poziţiile”, se arată în comunicat.

De asemenea, reputaţia României în cadrul academic a avut de suferit în acest an, scorul mediu pentru indicatorul reputaţiei academice a scăzut de la 55.4 la 53.89. De asemenea, cu toate că sunt cele mai căutate universităţi pentru oportunităţile de angajare, scorul mediu pentru indicatorul reputaţiei angajatorilor a scăzut de la 72.5 în 2015, la 70.59 anul acesta.

QS University Rankings este realizat printr-o analiză specializată realizată de 76.798 de membri ai comunităţii academice şi 44.426 dintre angajatori din întreaga lume, precum şi o analiză a celor 28.5 milioane de lucrări de cercetare şi peste 113 milioane de citări (prin Scopus/baza de date bibliometică Elsevier).

QS Quacquarelli Symonds oferă analize specializate asupra mediului academic universitar şi de afaceri încă din anul 1990. Clasamentele internaţionale ale universităţilor (QS World University Rankings) sunt cele mai populare din lume (conforma statisticilor Alexa şi indicatorilor social media), oferind anual studenţilor, părinţilor, angajatorilor şi universităţilor informaţii şi analize asupra învăţământului universitar la nivel mondial.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO