Eveniment

Patronatele si sindicatele, nemultumite de pensiile administrate privat

06.02.2004, 00:00 22



Confederatiile sindicale si patronale s-au retras de la ultimele discutii cu reprezentantii Ministerului Muncii pe tema proiectului legii privind pensiile obligatorii administrate privat, nemultumite de lipsa unor prevederi care sa garanteze ca banii asiguratilor vor fi corect administrati.



Petru Dandea, vicepresedintele confederatiei sindicale "Cartel Alfa", a declarat, ieri ca sindicatele sunt nemultumite de lipsa unei garantii ca, la momentul pensionarii, participantul la fondul obligatoriu de pensii private va primi o suma egala cel putin contributiile platite.



Alte observatii ale sindicatelor si ale patronatelor se refera la sistemul de comisioane percepute de administratori. "Intre administratori si banci va fi incheiat un contract, in baza caruia banca va percepe o suma de bani. In conditiile in care plata catre banci se va face din banii asiguratului, iar legea nu spune care este comisionul perceput acestuia, se pot percepe sume foarte mari", a explicat Dandea.



El a adaugatca toate aceste observatii au fost trimise in scris Ministerului Muncii inca din decembrie, dar institutia nu a remis inca nici un raspuns. "Pozitia Ministerului Muncii ar putea parea chiar neserioasa, in conditiile in care noi semnalam niste probleme de fond. (...) De aceea, toate organizatiile sindicale si patronale prezente la intalnirea de miercuri s-au retras de la discutii", a sustinut Dandea.



In timp ce la Ministerul Muncii se discuta proiectul pensiilor obligatorii administrate privat, la Parlament au intrat in dezbatere pensiile ocupationale. Prin aceste doua legi, statul incearca sa reduca pentru viitor presiunea pe bugetul public de asigurari sociale, in deficit cronic din cauza micsorarii numarului de salariati si a cresterii numarului de pensionari.





Fondurile de pensii ocupationale ar putea fi ferite de faliment



Un fond de pensii ocupationale nu poate fi declarat in stare de faliment prevede un amendament, propus, ieri, de catre deputatul PSD Smaranda Dobrescu la dezbaterea proiectului de Lege privind pensiile ocupationale. Participarea la o schema de pensii ocupationale este voluntara si este limitata la persoanele care isi desfasoara activitatea in anumite sectoare sau ramuri industriale. Contributia participantului la un astfel de fond este de pana la 200 euro pe an din venitul salarial annual, care se deduce din venitul salarial brut al acestuia, in completarea deducerii contributiilor de asigurari sociale. Daca un participant nu mai poate munci, ca urmare a invaliditatii, acesta are dreptul sa foloseasca activul personal, conform normelor CSA. In caz de deces inainte de pensionare activele personale evaluate se distribuie beneficiarilor, conform actelor de succesiune si normelor CSA.



Un capitol special se refera la investitiile fondurilor de pensii ocupationale, administratorul putand sa recurga la opt tipuri de investitii, dar sumele destinate investirii sunt limitate. Comisia de munca a Camerei a modificat de la 20% la 30% limita investitiilor in obligatiuni si alte valori mobiliare emise de autoritatileadministratiei publice locale. Alte limite stabilite arata ca, intr-o societate comerciala un fond poate investi 5% din activele sale, iar 10% din activele unui singur emitent pot face obiectul investitiilor unui fond. Plenul a acceptat la propunerea Comisiei de munca scaderea capitalului social minim pentru activitatea de administrare a fondurilor, necesar ladata constiturii, de la 10 mil. euro, la 2 mil. euro.



De asemenea, Comisia de munca a prevazut ca CSA sa poata retrage autorizatia de functionare administratorului unui fond in cazul in care rata de rentabilitate a fondului este mai mica decat rata de rentabilitate minima a tuturor fondurilor pentru trei ani consecutiv. La propunerea Comisiei de munca au fost reduse unele taxele ce se vor plati CSA pentru emiterea de autorizari. Legea pensiilor ocupationale va fi supusa votului final intr-o alta sedinta a deputatilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO