Eveniment

Patronatele nu au căzut de acord asupra persoanelor care să le reprezinte în CNAS

Autor: Ioana David

11.11.2010, 23:15 26

Cele 12 confederaţii patronate cu reprezentativitate la nivelnaţional care s-au întâlnit săptămâna aceasta pentru a-şi alegereprezentanţii în consiliul de administraţie al Casei Naţionale deAsigurări de Sănătate (CNAS) şi ai Caselor Judeţene de Asigurări deSănătate nu au ajuns la un consens.

CNAS este organismul care finanţează sistemul românesc desănătate, conducerea sa fiind asigurată de un consiliul deadministraţie format din 17 membri, cu un mandat de patru ani.Consiliul de Administraţie al CNAS a fost construit pe principiulreprezentativităţii contribuabililor, astfel că din cei 17 membri,cinci sunt reprezentanţi ai patronatelor, alţi cinci aisalariaţilor, apoi restul ai Guvernului, Preşedinţiei şipersoanelor vârstnice.

Sistemul a fost construit astfel încât aceştia, patronatele,sindicatele, Guvernul, să aibă controlul banilor.

Bugetul CNAS este de circa 4 mld. euro. Spre comparaţie, suntpuţine companii în România care au un asemenea nivel alcheltuielilor, iar consiliul de administraţie în companiile privatejoacă un rol extrem de important, fiind cel care aprobă toateinvestiţiile, bugetul de venituri şi cheltuieli şi în linii maristrategia firmei.

Dintr-o analiză realizată de ZF a reieşit că membrii actuali aiconsiliului de administraţie al CNAS nu se consideră suficienţi deputernici la nivelul instituţiei pe care o reprezintă, deşiatribuţiile lor prin lege sunt în număr de 21.

Rolul Consiliului de Adminsitraţie (CA) al CNAS este înprincipal de a aproba planul de activitate, regulamente defuncţionare, dar şi de a aviza lista de medicamente gratuite şicompensate.

Membrii consiliului de administraţie al CNAS au o indemnizaţielunară de maximum 20% din indemnizaţia preşedintelui CNAS, ceea ceînseamnă că un membru poate câştiga maximum 960 de lei (228 deeuro). La nivelul patronatelor decizia de numire a membrilor înacest consiliul de administraţie se ia prin consens, care laîntâlnirea din această săptămână nu a existat.

Întrebat de ZF dacă ştie cine reprezintă patronatul din careface parte la nivelul CNAS, Sebastian Ghiţă, patronatul companieidin industria IT Asesoft, a indicat corect numele reprezentantului.Asesoft face parte, alături de firme precum European Drinks, DaciaPiteşti, Astra Arad, UTI Bucureşti, dar şi altele, din IGIR 1903 -Uniunea Generală a Industriaşilor din România 1903.

Pe de altă parte, Gheorghe Răcaru, directorul de strategie şidezvoltare al grupului de firme care include companiile Blue Air şiRomstrade, spune că nu ştie cine reprezintă patronatul din careface parte la nivelul CNAS. "Nu am fost contactaţi nici când s-audiscutat contractele pe ramură", a mai spus Răcaru.

Blue Air face parte din UNPR (Uniunea Naţională a PatronatuluiRomân).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO