Eveniment

Patrick Gelin, presedintele BRD: Banul va deveni din ce in ce mai scump

21.09.2008, 20:04 20

Am intrat intr-o perioada in care banul este mai scump, iar in 2009 cu siguranta va fi scump, afirma Patrick Gelin, presedintele BRD, a doua banca locala.

Cat priveste recenta depreciere a leului, bancherul o considera normala avand in vedere conjunctura externa, insa nu se asteapta la o slabire prea mare a monedei tinand cont de nivelul ridicat al dobanzilor de pe piata.
"Chiar daca leul ar inregistra o depreciere de 10% nu ar fi sfarsitul lumii. BNR recomanda un test de stres pentru creditele in euro cu ipoteza de depreciere a leului cu 15%, iar BRD ruleaza si scenarii cu depreciere de 20% si chiar mai mare. Deocamdata nu vedem niciun impact major. Nu spun ca profitul BRD va ramane la fel de mare in cazul unei deprecieri a leului de 20-25% pentru ca probabil unii clienti ar avea probleme, insa aceasta nu ar schimba dramatic situatia bancii", a comentat Gelin. De altfel, el se declara increzator in rezultatele BRD pe semestrul al doilea. "Nu am nicio grija in privinta rezultatelor. Va fi un semestru bun."
Referindu-se din nou la scaderea abrupta a pretului actiunii BRD la bursa (in trei zile BRD a pierdut 25%, dar vineri a mai recuperat), Gelin spune ca a primit intrebari de la clienti si investitori, insa nu a remarcat vreo ingrijorare semnificativa.
"Nu exista motive de ingrijorare, iar pretul de pe piata nu reflecta pretul real al BRD. BRD este o institutie banca concentrata pe retail, cu activitate locala, fara expuneri in afara. Intregul sistem bancar romanesc este centrat pe piata locala, deci nu exista premisele vreunui impact direct al crizei. Nu vad nicio institutie de credit cazand in Romania pentru ca bancile-mama sunt puternice si pot acorda sprijin daca ar aparea dificultati pe piata locala." In acelasi timp, seful BRD afirma ca Societe Generale, actionarul majoritar al bancii, nu a luat in considerare vreun scenariu de majorare a participatiei prin achizitii de pe bursa pe baza pretului scazut, si cu atat mai putin vreun demers de delistare.
"Am criticat bursa, insa suntem cetatean corporatist al acestei tari si intelegem ca trebuie pastrate nume de companii mari pe bursa pentru a avea o piata adevarata. Cat priveste eventuale achizitii de actiuni, din cauza lichiditatii scazute nu ar putea cumpara decat cateva procente si nu ar avea niciun sens." Personal, Gelin vede insa pretul scazut drept o oportunitate de cumparare.
Vineri, pretul actiunii BRD a urcat cu 12,6%. Si Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, a crescut cu 14,93%, in timp ce la Viena cresterea a fost 18,56%, pana la 42,99 euro pe actiune. Revenind la discutia privind scumpirea banilor, Gelin considera ca deocamdata nu ar fi vreun motiv de graba ca BNR sa inceapa reducerea dobanzii de politica monetara, aflata la cel mai ridicat nivel din UE - 10,25% pe an. "Daca si cand situatia ar deveni dificila pentru unele banci, da, se poate recurge la reducerea dobanzii, insa acum dobanda mare isi gaseste justificare in inflatia inca destul de ridicata. Exista o anumita supraincalzire a economiei, iar pentru a o calma trebuie ca BNR sa foloseasca arma dobanzii. Scaderea ar putea veni mai degraba in prima parte a lui 2009."
In contextul crizei financiare internationale, Gelin afirma ca, evident, analistii straini devin si mai negativisti in privinta pietelor emergente. "Pun toate tarile emergente la un loc si fac confuzii. Se ajunge la o aiureala totala. As spune chiar ca nu exista in afara vreun specialist in economia Romaniei. Din punct de vedere sistemic, Romania ar trebui sa fie protejata de marea criza pentru ca nu depinde de finantare externa: datoria publica externa este scazuta, iar toate marile companii sunt finantate de mame. Uitati-va la Renault care incepe o mare investitie in plina criza. Companiile mari privesc piata pe termen lung, nu lucreaza de pe o zi pe alta. Vor sa fie puternice in Romania si daca au venit aici sa investeasca nu au venit pentru doi-trei ani."
Pe baza experientei indelungate in investment banking, Gelin considera ca sunt multi vinovati in criza din SUA. "In primul rand, financializarea economiei a fost prea rapida si excesiva. S-au inventat prea multe produse, total rupte de economia reala, care au capatat propria viata. Balonul s-a umflat prea tare si a explodat. Un asemenea fenomen era imposibil de reglementat pentru ca supraveghetorii ramaneau inevitabil in urma. S-a ajuns la o deviere a capitalismului, care trebuie sa revina la fundamente".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO