Eveniment

Patriciu vs. SRI: 1-0 dupa prima runda in procesul interceptarii

14.05.2007, 18:01 17

Tribunalul Bucuresti a admis la sfarsitul saptamanii trecute plangerea lui Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol, si i-a acordat daune morale de 50.000 de lei, apreciind ca ascultarea convorbirilor telefonice ale omului de afaceri s-a facut ilegal.
Decizia a fost atacata de Serviciul Roman de Informatii (SRI), care sustine ca toate interceptarile s-au facut in baza unor mandate de ascultare emise de Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Judecatorii sunt singurii care pot decide daca se vor folosi sau nu probele aduse in dosarul Rompetrol obtinute in urma acestor interceptari considerate a fi ilegale.
"Ne exprimam speranta ca, in urma sentintei pronuntate astazi (11.05.2007 - n.r.), Consiliul Superior al Magistraturii se va sesiza si va lua masuri impotriva procurorilor care au dispus si autorizat interceptarea ilegala a convorbirilor telefonice si folosirea lor in procesul penal si au permis aducerea la cunostinta publicului a continutului acestora", spun reprezentantii Rompetrol. In replica, SRI a anuntat atacarea sentintei. "SRI va exercita caile de atac prevazute de lege impotriva sentintei date in prima instanta, imediat ce motivarea acesteia va fi comunicata institutiei noastre", spun reprezentantii SRI.
La ultimul termen de judecata, avocatii lui Patriciu au sustinut ca SRI a interceptat convorbirile telefonice ale omului de afaceri in baza unui articol din Legea 51/1991 privind atentatul la siguranta nationala. Unul dintre aparatori a explicat, ulterior, ca aceasta lege nu permite un control de aplicare si ca incalca dreptul individului la o viata privata. El a adaugat ca SRI nu a recunoscut efectuarea de interceptari in 1994. O a doua parte a actiunii impotriva SRI se refera la accesarea sistemului informatic al Rompetrol SA.
Patriciu a fost trimis in judecata in dosarul Rompetrol pentru mai multe infractiuni economice. Alaturi de el, in acest caz, mai sunt inculpati Alexandru Bucsa, Petrica Grama, Florin Iulian Aldea, Cerasela Elena Rus, Claudiu Simulescu, Sorin Stefan Rosca Stanescu, Sorin Pantis, Victor Eros, Paul Gabriel Miclaus, Elena Albu si Gabriela Victoria Anghelache.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO