Eveniment

Patriciu: Romania sa lase barmanii si receptionerii cu ale lor si sa cheme in schimb constructori capabili

Patriciu: Romania sa lase barmanii si receptionerii cu ale lor si sa cheme in schimb constructori capabili
27.09.2009, 18:48 32

"Exista in aceasta lume cel putin 15 companii capabile saconstruiasca cel putin un kilometru de autostrada pe zi.Tehnologic, financiar, organizatoric. Sa le deschim usile si salasam barmanii, ospatarii si receptionerii sa se ocupe de ale lor",a afirmat miliardarul la emisiunea "Dupa 20 de ani" de duminica, dela PRO TV.

Mai putina birocratie

Alaturi de alocarea fondurilor pentru infrastructura, Patriciu areluat ideea reducerii aparatului bugetar, omul de afaceri fiind deparere ca patru din cinci birocrati ar trebui concediati.

"Ar trebui inlocuiti patru din cinci birocrati care se ocupa decolectarea si distributia bugetului. Ar trebui inlocuiti cu sistemeeficiente de gestiune, computere. Asta ar insemna un nou inceput,intr-o economie libera.(...) Doar masurile ferme ne pot duce laprosperitate, dar asta nu este de ajuns".

In legatura cu masurile luate pana acum de Guvern, in specialprogramul "Prima casa", el spune ca acesta nu este decat o"trasnaie economica".

"Este o trasnaie economica. Era evident ca bancile nu vor dabani", a declarat Patriciu, cel mai bogat roman, cu o avereestimata de revista americana Forbes la 1,8 miliarde de dolari.Prin programul "Prima casa" statul garanteaza in anumite conditiicreditele imobiliare contractate de persoanele fizice. Suma maximapentru care se poate realiza imprumutul este de 60.000 de euro,suma considerata de multi oameni de afaceri ca fiind prea micapentru a avea un impact real in economie.

Patriciu mai spune ca in loc sa se imprumte de la FMI, statulmai bine ar fi vandut proprietatile pe care inca le mai avea inposesie.

"Nu a fost bine ca ne-am imprumutat de la FMI, ci trebuia castatul sa vanda ce mai are in posesie, cum ar fi cladiriadministrative."

Romania are un acord de imprumut stand-by cu FMI pe doi ani,pentru 12,95 miliarde de euro, pachetul total de finantare externa,de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD urmand sa ajunga la 19,95miliarde de euro.

Cursul va ajunge la 4,8 lei pe euro

Patriciu isi mentine ideea potrivit careia cursul valutar vaajunge la 4,7 - 4,8 lei pe euro pana la sfarsitul anului si spuneca nivelul actual de 4,2 lei nu corespunde productivitatiieconomiei, ci este doar "o unealta de imagine" politica sielectorala.

"Cursul valutar este un joc intre Banca Nationala a Romaniei,speculatori si banci. Aici intra si factorul electoral. Cursul esteo unealta de imagine."

Omul de afaceri a mai vorbit in emisiunea de la PRO TV si desprepropunerea presedintelui Traian Basescu de a organiza unreferendum, in ziua alegerilor prezidentiale, pentru consultareapopulatiei privind parlamentul unicameral, cu pana la 300 deparlamentari. Potrivit omului de afaceri investitorii "uita dedosarul Romania si privesc spre Malaiezia, Vietnam sau Filipine",cand afla ca politicienii se injura sau ca se va organiza unreferendum care sa transforme Romania "dintr-o tara europeanaintr-o tara estica", cu un parlament unicameral, "ca Bielorusia saualte surate de-ale ei din CSI".

Pe de alta parte, omul de afaceri spune ca singurul mod de aatrage investitorii este crearea unui mediu de afaceri prietenos."Cine vine de placere ca sa-si taie o mana?", s-a intrebat Patriciureferindu-se la pragmatismul oamenilor de afaceri privind deciziade a investi intr-un stat sau altul. De altfel, usurinta in a faceafaceri a fost unul dintre criteriile care au contat in ochiiomului de afaceri cand a ales Georgia ca tara pentru achizitia uneibanci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO