Eveniment

Patriciu: Nu exista un director pentru companiile Rompetrol din Romania

27.02.2006, 21:02 17

Omul de afaceri Dinu Patriciu a declarat la finele saptamanii trecute ca nu mai conduce de multa vreme niciuna din companiile din Romania care fac parte din grupul Rompetrol. Astazi urmeaza sa anunte noua structura.

Patriciu a facut declaratia imediat dupa iesirea din sala de judecata a Tribunalului Bucuresti, unde judecatorii au decis ca presedintele grupului Rompetrol va fi judecat in stare de libertate, respingand propunerea procurorilor de arestare preventiva a omului de afaceri in cadrul dosarului penal Rompetrol.

"Nu exista un singur director pentru companiile Rompetrol din Romania. Au fost promovati colaboratorii nostri, care aveau si pana acum responsabilitati de conducere", a comentat pentru ZF Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol. El a adaugat ca va reveni cu mai multe informatii in zilele urmatoare.

Patriciu este presedinte si CEO (director executiv) al The Rompetrol Group (TRG) NV, companie cu sediul in Olanda si prin care controleaza firmele din Romania care fac parte din grup, cum este cazul Rompetrol Rafinare Constanta (Petromidia), Rompetrol Well Services sau Rominserv.

Americanul Phil Stephenson, si el pus sub urmarire penala in dosarul Rompetrol, detine pozitia de vicepresedinte al TRG.

Potrivit ultimelor informatii disponibile, Patriciu si Stephenson detineau la finele anului trecut 80%, respectiv 20% din actiunile Rompetrol Holding Elvetia, care detine pachetul integral de actiuni la TRG.

"Am ramas director general si presedinte al grupului in Olanda, dar nu am niciun fel de functie executiva in Romania pentru a proteja interesele angajatilor, actionarilor si partenerilor nostri. Nu am considerat insa ca este cazul sa fac publica aceasta hotarare care ar fi putut sa para o cedare in fata presiunilor care s-au facut. Acum pot sa va mai precizez ca nu mai detin nici un fel de functie, de multa vreme, in companiile din Romania ale grupului si am recurs la toate procedurile legale de desemnare a conducerii pentru a proteja interesele", a spus Patriciu, la iesirea sa din Tribunalul Bucuresti, citat de agentia de stiri Mediafax.

Omul de afaceri a iesit liber din sala de judecata, dupa ce magistratii au admis exceptia privind nulitatea actului de sesizare, respectiv lipsa ascultarii inculpatului in prezenta aparatorului sau.

Initial, procurorii Parchetului General au cerut recuzarea completului de judecata din motive de incompatibilitate, insa cererea a fost respinsa in final de seful Sectiei Penale a Tribunalului Bucuresti. De asemenea, propunerea de arestare preventiva a omului de afaceri a fost si ea respinsa de instanta, instanta admitand exceptia privind lipsa de ascultare a lui Patriciu in faza de urmarire penala, respectiv una din cele cinci exceptii invocate de catre echipa de avocati ca fiind de ordine publica prevazute de lege ca fiind imperative.

Parchetul a facut recurs care urmeaza sa fie solutionat la Curtea de apel Bucuresti.

Patriciu este acuzat de initiere de constituire a unui grup infractional in scopul spalarii unor sume de bani, realizate ca urmare a unei infractiuni precum delapidare cu consecinte deosebit de grave, inselaciune cu consecinte deosebit de grave, evaziune fiscala, spalare de bani, precum si de manipularea bursei de capital. In 27 mai 2005, omul de afaceri a fost retinut de procurori, fiind pus in libertate in ziua urmatoare. Actiunile Rompetrol Rafinare - Petromidia au fost oprite de la tranzactionare in cursul zilei de vineri. Ultima cotatie a titlurilor a fost de 0,095 lei pe actiune, ceea ce inseamna o capitalizare bursiera de 572 mil. euro. Si astazi, actiunile sunt oprite de la tranzactionare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO