Eveniment

Patriciu cheama Guvernul in instanta la Washington

16.12.2005, 19:57 20

Rompetrol cere arbitraj international pentru a obliga statul sa-i plateasca 100 mil. dolari.

Firma internationala de avocatura Salans a initiat, in numele grupului Rompetrol, procedurile de arbitraj international impotriva Guvernului Romaniei pe langa Centrul International de Solutionare a Disputelor Investitionale al Bancii Mondiale (ICSID), conform reprezentantilor Rompetrol. Decizia a fost luata ca urmare a esuarii negocierilor din aceasta luna dintre companie si guvern privind nerespectarea de catre puterea executiva a drepturilor fundamentale si de protectie datorate grupului Rompetrol, cu sediul in Olanda, conform prevederilor Tratatului Bilateral de Investitii dintre Olanda si Romania.

Rompetrol a solicitat statului despagubiri in valoare de 100 de milioane de dolari (83,2 milioane de euro), considerand ca i-au fost incalcate drepturile prin diverse actiuni ale autoritatilor, dar guvernul a respins cererea, precizand ca nu sunt indeplinite conditiile pentru atragerea raspunderii. Omul de afaceri Dinu Patriciu, principalul actionar al grupului Rompetrol, a fost retinut in primavara acestui an de procurori pentru 24 de ore intr-un dosar privind privatizarea Petromidia. Justitia nu a aprobat insa cererea de arestare preventiva depusa de procurori iar omul de afaceri a fost eliberat.

Notificarea de despagubire depusa de Rompetrol a fost formulata in baza acordului interguvernamental dintre Romania si Olanda privind promovarea si protejarea reciproca a investitiilor, semnat la 19 aprilie 1994, la Bucuresti, grupul Rompetrol avand inregistrat sediul social in Olanda.

Reprezentantii Rompetrol declarau ca dovezi ale cercetarii abuzive la care compania este supusa ar fi scurgerea de informatii confidentiale de la organele de cercetare la firme concurente, continuarea cercetarii asupra operatiunilor de licitare a actiunilor Rompetrol, in conditiile in care Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a aratat ca nu ar fi fost realizate ilegalitati, dar si desconsiderarea unor hotarari judecatoresti definitive, prin care au fost clarificate anumite litigii in care a fost implicata compania.

Grupul Rompetrol a "inregistrat serioase pierderi financiare, estimate astazi la peste 100 de milioane de dolari, si sustine ca atat investigatiile, cat si acuzele aduse sunt nefondate si au la baza motivatii politice", se precizeaza in raportul emis de companie si publicat de Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Guvernul Romaniei a respins, pe data de 8 decembrie, cererile de despagubire formulate de compania petroliera.

Grupul Rompetrol, prin firma de avocatura Salans, a depus pe data de 19 iulie 2005 o Notificare de Disputa la guvern in vederea solutionarii pe cale amiabila a disputei, in urma negocierilor, pentru plata daunelor materiale cauzate companiei si actionarilor acesteia ca urmare a violarii drepturilor fundamentale si de protectie

de-a lungul ultimilor doi ani.

Rompetrol a preluat in aceasta luna cel mai mare distribuitor independent de produse petroliere din Franta, Dyneff, tranzactia reprezentand cea mai mare achizitie din istoria Romaniei. Actiunile rafinariei Petromidia, cel mai important activ al grupului Rompetrol, se tranzactionau ieri la Bursa de Valori Bucuresti la un pret de 0,115 lei/actiune.

La acest nivel capitalizarea bursiera a rafinariei este de peste 2,4 miliarde de lei (657 de milioane de euro). stelian.vezentan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO