Eveniment

A patra Ordonanţă Militară: Intrările în blocuri trebuie dezinfectate, se plafonează preţul la energie, apă, gaze, carburanţi. Cei care lucrează în sistemul energetic vor fi izolaţi. Medicii nu mai au voie să-şi dea demisia şi nici să refuze detaşarea

A patra Ordonanţă Militară: Intrările în blocuri...
29.03.2020, 22:02 2366

Ministrul de interne, Marcel Vela a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă că autorităţile instituie a patra Ordonanţă Militară şi ia o serie de măsuri care ţine de dezinfectarea intrărilor în bloc, plafonarea preţului la energie, apă, gaze, carburanţi. 

Ministrul de interne Marcel Vela a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă că autorităţile instituie pentru personalul din poziţii critice din domeniul energetic izolare la locul de muncă. De asemenea, preţul pentru energie termică şi electrică nu poate creşte peste preţul de astăzi pe toată durata stării de urgenţă.

Prin Ordonanţa Militară nr. 4, au fost îngheţate preţurile la energie termică şi electrică, la apă şi salubritate.

„Preţurile la energie electrică, termică, apă, salubritate şi carburanţi nu mai pot fi majorate peste preţul de azi. Preţurile pot doar să scadă, nu vor putea fi majorate”, a spus ministrul Marcel Vela.

Autorităţile publice vor monta dispozitive cu dezinfectant la intrarea în blocuri şi vor dezinfecta scările şi lifturile, pentru a încerca să oprească răspândirea cu noul coronavirus, a declarat, duminică, ministrul Marcel Vela. De asemenea, medicilor li se vor pune la dispoziţie spaţii de cazare.

„Pentru a proteja cetăţenii care locuiesc în blocuri sau în zone aglomerate, am stabilit ca autorităţile publice să monteze dispozitive cu dezinfectant la intrarea în blocuri şi să dezinfecteze scările de bloc şi lifturile”, a declarat, duminică, ministrul de Interne, Marcel Vela.

Potrivit acestuia, ministerele cu unităţi medicale proprii şi administraţiile locale vor pune la dispoziţie spaţii hoteliere pentru cadrele medicale, pentru a se putea odihni între ture.

Măsurile de izolare pentru persoanele cu vârstă peste 65 de ani vor fi mai permisive, dacă au nevoi medicale sau dacă trebuie să iasă din case pentru a-şi îngriji animalele.

„Modicările Ordonanţei nr. 4, pe care am supus-o aprobării astăzi (duminică – n.r.) premierului şi Preşedintelui: sunt câteva domenii la care am intervenit, unele noi pe care le-am abordat şi unele zone pe care le-am îmbunătăţit ca administrare şi gestionare. Am permis deplasarea în afara locuinţei persoanelor peste 65 de ani şi în intervalul orar 20-21 pentru a asigura nevoile animalelor de companie sau domestice. Pentru ieşirile în acest interval orar nu este nevoie de declaraţii”, a anunţat ministrul de Interne, Marcel Vela.

Tot pentru persoanele peste 65 de ani, Vela a venit cu anumite clarificări privind condiţiile în care pot fi ajutate de operatori economici.

„Cei care vând medicamente sau alimente - astfel încât în intervalul 11-13 să facilitate accesul persoanelor peste 65 de ani acestor persoane”, a mai spus ministrul.

De asemenea, persoanele peste 65 de ani, care merg la proceduri medicale, tratamente oncologice sau dializă, au voie să iasă din casă şi în afara orelor 11 – 13, cum era prevăzut în Ordonanţa Militară nr. 3.

Angajatorii şoferilor de TIR le vor pune acestora la dispoziţie spaţii de izolare. Autorităţile le spun acestora la dispoziţie spaţii contracost.

„Conducătorii auto care intră în ţară, cei care conduc maşini mai mari de 3,4 tone au trei opţiuni, pentru a-şi proteja familiile: angajatorul le pune la dispoziţie un spaţiu de izolare, fie stau acasă cu familia, fie autorităţie pun la dispoziţe, contra cost cazarea pentru 14 zile”, spus ministrul de Interne Marcel Vela, duminică seara.

Aceleaşi măsuri sunt luate, prin Ordonanţa Militară nr. 4 şi pentru piloţi şi personalul navigant.

Românii care nu vor respecta condiţiile izolării la domiciliu vor intra direct în carantină şi vor suporta cheltuielile.

Vela a spus că românii pot plăti costurile carantinei.

„Am stabilit că cei care sunt în izolare la domiciliu, identificaţi şi verificaţi ca atare, dacă încalcă regulile izolării, intră direct în carantină şi vor suporta toate cheltuielile acestei carantinei”, a spus Vela.

Potrivit ministrului, cei care nu respectă carantina vor intra încă 14 zile în carantină de când au încălcat carantina şi vor suporta şi ei toate cheltuielile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO