Eveniment

Pastele scoate peste 110.000 de romani din case si aduce 40 mil. euro agentiilor de turism

03.04.2008, 19:57 17

"Anul acesta, cred ca 80.000 de romani vor alege oferta de turism intern, in crestere cu aproximativ 15-20% fata de anul trecut. Majoritatea se vor indrepta catre pensiunile rurale, dar si spre litoral, unde deja s-au deschis cateva hoteluri. Pe partea de turism extern, cred ca aproximativ 35.000 de romani vor alege sa plece, in crestere cu 30% fata de 2007, in destinatii precum Grecia, Bulgaria sau Israel. Cu toate acestea sunt si cereri pentru Egipt si Turcia", spune Traian Badulescu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT).
Potrivit acestuia, unii romani au ales sa "lipeasca" perioada Pastelui cu cateva zile libere de 1 Mai, creandu-si astfel un miniconcediu.
"Ofertele variaza avand preturi de pornire intre 70 si 100 de euro, dar care pot ajunge si pana la 2.000 de euro. Cu toate acestea, in medie, un concediu de Paste in tara costa in jur de 300 de euro de persoana, in timp ce unul in strainatate ajunge cam la 400 de euro", spune reprezentantul ANAT care a mai adaugat ca deja cumpararea unui pachet de Paste devine acum destul de dificila avand in vedere ca unele destinatii s-au epuizat. Practic, Pastele se transforma intr-o afacere de aproape 40 de milioane de euro pentru agentiile de turism care au pregatit pachete pentru aceasta perioada.
In ceea ce priveste, numarul total de turisti, reprezentantul ANAT este de parere ca anul acesta, aproximativ 1,5 milioane de romani vor alege oferta de turism extern, in crestere cu 25% comparativ cu anul trecut, in timp ce aproximativ 6 milioane de romani vor alege oferta de turism intern, cu 15% mai mult comparativ cu anul trecut.
"Anul trecut, in Grecia au mers aproximativ 250.000 de romani, iar anul acesta cred ca vor fi cu 25% mai multi pentru ca s-a investit masiv in campanii de promovare. Daca anul trecut in Bulgaria exista cam acelasi numar de turisti, cred ca anul acesta vom asista la o stagnare a acestei destinatii", mai spune Badulescu.
Urmatoarele destinatii indicate de reprezentantul ANAT sunt Austria, care atrage anual peste 200.000 de turisti romani in special pe perioada iernii, Turcia, care va ajunge anul acesta la aproximativ 100.000 de turisti romani, dar si Tunisia si Spania, care ar putea atrage anul acesta 35.000 de romani fiecare.
Printre destinatiile interne pentru care s-a manifestat un interes crescut se numara litoralul Marii Negre, pensiunile rurale, statiunile montane, dar si cele balneoclimaterice
"Cresterea nivelului de trai in Romania determina o diversificare a optiunilor , precum si a cererii pentru pachete turistice. Din ce in ce mai multi romani opteaza, pe parcursul unui an, pentru cel putin un sejur in strainatate si inca unul in tara", mai spune Badulescu.
Practic, acest lucru a creat piete pentru noi produse si servicii pe partea agentiilor de turism, care au ajuns sa propuna pachete turistice al caror pret porneste de la 70 de euro pana la croaziere sau destinatii exotice scumpe de ordinul miilor de euro.
De la deja clasica Bulgaria, romanii au inceput sa aprecieze excursii de genul safari in Kenya sau talazoterapie (folosirea in scopuri terapeutice a proprietatilor climatului marin, al apei de mare, a namolurilor marine, nisipurilor si algelor marine - n. red.) in insula Djerba (Tunisia).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO