Eveniment

Pastele, astepat cu sufletul la gura de agentiile de turism

09.03.2004, 00:00 13



Sarbatorile de Paste reprezinta pentru firmele din turism primul mare eveniment din an care le propulseaza in cursa campaniilor de promovare a destinatiilor interne si externe, iar in 2004 preturile pachetelor de servicii se situeaza intre 150 de euro si 600 de euro de persoana.



Turistii care doresc sa petreaca Pastele in alta parte decat acasa pot opta pentru un sejur de patru zile intr-o statiune din Romania, la un pret de circa 100-250 de euro pentru trei nopti, sau pentru o excursie in strainatate, situatie in care vor plati intre 200 de euro si 600 de euro.



"Aproximativ 1.500-2.000 de romani pleaca in strainatate de Paste, adica 20% din numarul celor care merg in alte tari de Revelion", a declarat Cornel Gaina, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism



Si in acest an, tour-operatorii promoveaza curse charter spre o serie de destinatii precum Malta, Tunisia sau Egipt, pretul unui sejur fiind de 400-600 de euro. "Exista insa si oferte mai ieftine pentru Grecia, o destinatie populara pentru Paste, cu 150-250 de euro", a adaugat Gaina.



Destinatiile interne preferate pentru sarbatorile de Paste sunt cele cu o semnificatie religioasa, cum sunt manastirile din Bucovina, dar si statiunile de munte, in special Valea Prahovei, si zonele agro-turistice.



"Comparativ cu 2003, preturile s-au majorat cu 5-10%, existand insa si situatii in care tarifele nu au fost majorate", afirma Dragos Raducanu, director executiv al Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc.



La Tusnad, de exemplu, trei nopti de cazare si masa festiva costa circa doua milioane de lei de persoana, la Balvanyos, trei milioane de lei, iar la pensiunile din Marginimea Sibiului, pretul este de circa 3,5 milioane de lei.



Dragos Raducanu are rezerve in ce priveste marimea incasarilor ocazionate de campania de Paste. "Vanzarile din acest an vor fi inferioare celor din 2003, pentru ca Pastele este sarbatorit mai devreme si sunt mai putine zile libere", spune oficialul FPTR..



El a aratat ca, anul trecut, data Pastelui a fost apropiata de 1 Mai, fapt care a permis romanilor sa-si faca planuri pentru a pleca intr-o mini-vacanta.



Opinia sa este impartasita de Cornel Gaina, de la ANAT, care considera ca Pastele ramane o sarbatoare petrecuta de cele mai multe ori in familie, astfel ca agentiile de turism nu mizeaza pe un numar mare de clienti in aceasta perioada.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO