Eveniment

Pascu, Roland Berger: Cat exista crestere, cu totii pot sa traiasca, cat nu, doar liderii vor supravietui

Pascu: Cat exista crestere, cu totii pot sa traiasca, cat nu, doar liderii vor supravietui

Codrut Pascu, managing director Roland Berger Strategy Consultants Romania: In fiecare sector, diferenta dintre liderii aflati pe locurile 1,2,3 si cei care le urmeaza se va mari. (...) Logic ne asteptam si la falimente, este normal sa fie o epurare a sistemului.

26.10.2008, 18:59 88

Companiile solide se vor transforma in "pradatori", vor avea loc consolidari in multe sectoare si chiar falimente in contextul crizei internationale, urmand sa se faca diferentierea dintre companiile flexibile si solide si cele cu probleme, apreciaza Codrut Pascu, managing director Roland Berger Strategy Consultants Romania.

"In fiecare sector, diferenta dintre liderii aflati pe locurile 1,2,3 si cei care le urmeaza se va mari. Intr-o perioada de criza se va face putin o diferentiere intre cei foarte flexibili si solizi ca business model si cei care au ceva probleme. Pentru ca atata timp cat exista crestere in piata, cu totii pot sa traiasca, cat nu mai exista aceasta crestere, problemele se accentueaza exponential (...) Logic ne asteptam si la falimente, este normal sa fie o epurare a sistemului", a declarat Codrut Pascu intr-un interviu acordat ZF.
Oficialul Roland Berger isi pastreaza o doza "foarte solida" de optimism cu privire la Romania si explica ca exista riscuri, dar si foarte multe oportunitati pentru companiile puternice si pentru businessurile solide. Fata de analistii straini care apreciaza ca Romania este foarte vulnerabila in fata crizei, Pascu vede lucrurile mai nuantat.
"Nu vedeam Romania superpozitiv inainte si nu o vad supernegativ acum. Mi se pare ca Romania la nivel de elemente fundamentale - expunerea economiei si a sistemului bancar-, nu sufera de criza. Nu putem vorbi de recesiune in Romania, ci de o incetinire a cresterii. Nu este o veste buna, dar nu vorbim de recesiune. Deocamdata, cel putin, nu avem o nevoie urgenta de modificari dramatice ale cadrului de reglementare", a mentionat Pascu.
El a spus ca, intr-o economie globalizata, Romania este totusi dependenta intr-o masura semnificativa de cererea de pe pietele europene pentru produsele romanesti, urmand sa fie resimtit un impact negativ daca cererea scade.
Printre domeniile vulnerabile, Pascu a amintit real estate, "care pe alocuri era putin umflat si la noi", constructiile si automotive.
Pascu a mai precizat ca de multe ori exista businessuri foarte bune care sunt foarte fragile din cauza structurii de finantare. "Pe partea de structura de finantare este clar ca au intervenit niste modificari, cu siguranta costul de finantare este mai mare, iar pentru unii dintre ei refinantarea nu va fi foarte usoara."
Reprezentantul Roland Berger a spus insa ca nu sunt doar aspecte negative in situatiile de criza, ci si elemente pozitive. In acest sens, el a explicat ca exista afaceri in care se poate face arbitraj pe diferentele de costuri intre Europa de Vest si Romania, cum ar fi serviciile, gen IT sau call center, si productia.
"In momentele de criza economica multe dintre companiile europene se vor proeocupa si mai mult de reducerea costurilor. Acest lucru poate reprezenta o oportunitate pentru companiile romanesti sau subsidiarele firmelor straine in Romania pentru a putea sa preia si mai mult mizand pe diferenta de costuri"
Totodata, Pascu a apreciat ca sectoarele de baza vor merge in continuare, Romania avand mare nevoie de investitii in infrastructura, de transporturi si logistica.
El a explicat ca exista mai multe crize, pornind de la criza de incredere, care a creat o criza de lichiditate in sistemul bancar si pe pietele financiare. Criza de lichiditate prelungita a dus la o criza a sistemului finan-ciar international, iar aceasta este de natura sa puna in discutie o criza economica in anumite tari, respectiv intrarea in recesiune. "Putem vorbi si de o acutizare, o criza a sistemului economico-social", a spus Pascu.
Oficialul Roland Berger a precizat ca acum vedem inceputul sfarsitului crizei, criza de lichiditate si cea de incredere fiind "pe cale de a se rezolva".
"Cred ca pe partea sistemica, pe partea pietelor financiare vom parcurge un drum mai lung. Din experienta, daca ne uitam putin in istorie, vedem ca practic perioada acuta de criza nu dureaza in general mai mult de un an. Este valabil si la partea de criza economica. Ciclurile economice s-au lungit mult pe partea pozitiva, de la 4 ani, in medie, la o medie de 7-8 ani, in ultimii 20 sau chiar 40 de ani. Partea negativa a ciclului s-a micsorat de la 2-3 ani la un an, un an si jumatate. Sunt optimist si sper ca ramane valabila aceasta tendinta", a concluzionat Pascu.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO