Eveniment

Pascu: Legea investitiilor, modificata dupa regulile europene privind ajutorul de stat

01.11.2006, 19:05 44

Criteriile de eligibilitate pentru investitorii care vor putea beneficia de ajutoare de stat potrivit Legii investitiilor vor fi modificate si vor fi incluse in normele de aplicare, nu in textul actului normativ, asa cum era prevazut initial, a declarat vicepremierul Bogdan Pascu.
"Am primit aprobarea de principiu din partea Consiliului Concurentei pentru schemele de ajutor de stat cuprinse in lege. Uniunea Europeana este in proces de schimbare a criteriilor de eligibilitate pentru beneficiarii schemelor de ajutor de stat", a spus Pascu.
El a precizat ca legea va cuprinde in mod generic notiunea de scheme de ajutor de stat.
"Vrem sa dam drumul proiectului legii spre aprobare, sa nu mai asteptam modificarile Comisiei Europene, si vom introduce criteriile de eligibilitate in normele de aplicare ale actului normativ. Astfel, vom avea o lege care sa nu fie modificata de fiecare data cand Comisia Europeana schimba regulamentele privind ajutorul de stat", a precizat Pascu.
Oficialul roman a adaugat ca au fost incheiate dezbaterile publice privind proiectul de lege, iar pana la sfarsitul acestei saptamani vor fi operate toate modificarile necesare, iar actul normativ va fi trimis spre aprobare Parlamentului.
"Sugestiile de modificare primite in urma dezbaterilor publice au fost legate doar de tehnici legislative si de regulile impuse de Consiliul Concurentei. Pana la jumatatea lunii noiembrie speram sa transmitem legea Guvernului spre aprobare", a mentionat vicepremierul.
In ceea ce priveste autoritatea responsabila cu implementarea Legii, ministrul de stat a precizat ca se va numi Agentia pentru mediul de afaceri si va cuprinde trei departamente, pentru IMM-uri, investitii si promovare a oportunitatilor de investitii.
"Agentia va ingloba si reconfigura Agentia pentru IMM-uri, Agentia pentru Investitii Straine si Directia mediu de afaceri din cadrul Secretariatului General al Guvernului. Infiintarea Agentiei va fi realizata inaintea elaborarii normelor de aplicare a Legii investitiilor", a mai spus Pascu.
Proiectul de lege privind investitiile prevede o serie de facilitati pentru proiectele care vizeaza crearea de noi locuri de munca, dezvoltare regionala si cercetare-dezvoltare, acestea fiind insa conditionate de mentinerea investitiilor pentru perioade de pana la 15 ani.
Printre prevederile cuprinse in proiectul de act normativ sunt cuprinse mai multe facilitati, care vor fi acordate sub forma unor scheme de ajutor de stat.
Astfel, investitorii vor putea beneficia de imprumuturi cu dobanda preferentiala, acces gratuit la utilitati, de subventii, exceptari, reduceri sau amanari de la plata taxelor locale, precum si de alte facilitati fiscale.
Pentru a beneficia de aceste facilitati, investitorii sunt obligati sa mentina investitia efectuata timp de 15 ani de la data finalizarii, pentru proiectele mai mari decat echivalentul in lei a 75 mil. euro.
In cazul investitiilor cuprinse intre 25 si 75 mil. euro, investitorii trebuie sa mentina investitia timp de zece ani de la data finalizarii. In ceea ce priveste proiectele care de la un milion de euro pana la 25 mil. euro, investitia trebuie mentinuta cinci ani.
Proiectele car e vor beneficia de facilitati trebuie sa aiba ca obiectiv fie dezvoltarea regionala, fie activitatea de cercetare-dezvoltare, fie dezvoltarea resurselor umane.
Criteriile de eligibilitate pentru investitorii care pot primi facilitati cuprinse in proiect sunt in functie de domeniul de activitate si de valoarea investitiei.
Intensitatea ajutorului de stat poate atinge insa si 100% din investitie in cazul proiectelor de cercetare-dezvoltare.
De asemenea, investitorii care beneficiaza de facilitati pentru crearea de noi locuri de munca au obligatia sa mentina aceste locuri o perioada de cel putin trei ani. IMM-urile trebuie sa mentina locurile de munca pentru doi ani.
Pascu a mai precizat ca Guvernul va elabora o baza de date cu oportunitatile de investitii in diferitele regiuni ale Romaniei, care va putea fi accesata pe pagina de Internet a Executivului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO