Eveniment

Pârvu, BPI Group: Pentru necalificaţi este mai convenabil uneori să trăiască din asistenţă socială

Pârvu, BPI Group: Pentru necalificaţi este mai...

Autor: Departamentul Economic

25.06.2016, 10:40 160

"Problema este că nu mai avem cu cine lucra, lucru pe care nimeni nu vrea să îl spună investitorului. Pe de-o parte, există oameni care nu au de lucru, dar care, ştiind condiţiile de lucru din mediul industrial şi faptul că vor primi salariul minim pe economie, nu vor să se angajeze ca muncitori necalificaţi. Pentru ei, este mai convenabil să trăiască din asistenţă socială, de unde câştigă destul de bine, câte 400 - 500 de lei pe lună, la care se mai adaugă munca pe care o au de făcut în jurul casei. Dacă scad din salariul minim banii pe navetă şi timpul petrecut în munca în ture, oamenii spun că nu este rentabil să muncească", spune Raluca Pârvu, business manager în cadrul companiei de consultanţă în management şi resurse umane BPI Group.

Ea a mai precizat că, în prezent, în Braşov există o "goană infernală" petru orice muncitor, situaţie similară cu ce se întâmplă în Cluj sau în Timişoara, astfel că judeţul devine un loc "periculos" pentru un investitor mare care ar vrea să se instaleze acolo şi să angajeze, de exemplu, 500 de muncitori.

"La găsirea muncitorilor calificaţi este o problemă serioasă, pentru că odată ce au astfel de competenţe, oamenii pleacă să lucreze în Anglia pe salarii mult mai mari. În prezent, companiile nu găsesc oameni care să manevreze instrumente pe comandă numerică sau tehnicieni", a mai spus Raluca Pârvu.

Până în 2019 cel mai puţin va creşte numărul de salariaţi în Bucureşti, Dolj şi Dâmboviţa, unde majorarea va fi cu doar 10%. O explicaţie a acestui fapt - cel puţin pentru Capitală - este că în această zonă numărul de salariaţi e deja destul de mare în prezent, astfel că numărul acestora va creşte semnificativ ca volum (+83.000 de angajaţi în 2019 faţă de 2015), însă procentual creşterea va fi de doar 10%.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO