Eveniment

Pariul lui Klaus Iohannis: Liderul PNL Ludovic Orban a fost desemnat premier, dar sprijinul pentru el este pe muchie de cuţit

Pariul lui Klaus Iohannis: Liderul PNL Ludovic Orban a...

Autor: Iulian Anghel

16.10.2019, 00:07 1234

Preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat marţi pe Ludovic Orban, liderul PNL, să formeze noul guvern, în urma înlăturării PSD de la guvernare.

După anunţul făcut de şeful statului, parlamentarii PSD au stabilit să nu intre în sală la plenul reunit în care va fi dat votul pentru noul guvern, pentru a nu asigura cvorumul şedinţei, a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu, citat de Mediafax.

„Acest lucru s-a discutat şi în Comitetul Executiv (al PSD – n. red.) Nu este atributul PSD-ului, opoziţiei să facă cvorum. Atributul cvorumului este al majorităţii, în orice stat din lumea aceasta democratică. Dacă se face cvorum o să participăm şi noi, dar nu o să votăm guvernul“, a afirmat Ciolacu.

Preşedintele Klaus Iohannis a avut şi ieri consultări restrânse cu partidele (mai puţin PSD), însă veştile nu sunt excelente pentru el. Am putea avea un guvern minoritar al PNL, dar nu din prima încercare.

Luni seară liderul USR Dan Barna a anunţat că partidul său nu va intra la guvernare înainte de alegeri, anticipate sau la termen, şi a pus o serie de condiţii insurmontabile pentru sprijinirea unui guvern minoritar al PNL. Prima dintre aceste condiţii este chiar organizarea de alegeri anticipate. Or, acestea nu pot fi organizate decât în condiţiile în care două propuneri de guvern sunt respinse de Parlament în termen de 60 de zile de la prima încercare. Altfel spus, trebuie respins guvernul ce va fi propus de Ludovic Orban şi încă o propunere venită din indiferent ce parte (nu este o condiţie ca premierul propus să fie altul). Abia atunci pot fi organizate anticipate – un lucru foarte greu, după cu se vede. Dacă Parlamentul respinge o primă propunere şi a doua nu mai este suspusă la vot (s-a mai întâmplat asta în 2009), atunci guvernul Dăncilă rămâne în funcţie până la alegerile la termen, în toamna anului viitor.

„Haideţi mai bine să facem anticipate acum, cât PSD este slab. Să mergem acum în faţa oamenilor şi să câştigăm o majoritate solidă în Parlament. Vă garantez că dacă facem alegeri acum, PSD nu va mai reveni la guvernare pentru 10 ani de-acum înainte. Dacă vreţi cu adevărat să scăpăm ţara de PSD, aveţi curajul să facem acum anticipate”, a scris preşe­dintele USR pe o reţea de socializare.

„Lucrurile sunt simple: PSD este în opoziţie şi nu va vota niciun guvern al PNL. E treaba celor care au votat moţiunea să dovedească că au într-adevăr majoritate pentru a forma un nou guvern. Dacă au!”, a scris la rându-i Marcel Ciolacu, pe Facebook.

Menţinerea echilibrului economic înainte de alegeri este una dintre sfidările cărora trebuie să le facă faţă viitorul guvern, în condiţiile în care, la nouă luni din an, deficitul bugetar a depăşit 2,5% din PIB.

 

Ludovic Orban (56 de ani)

♦ Majoritatea carierei şi-a petrecut-o în politică. A intrat în PNL – Aripa Tânără (PNL-AT) în 1992. PNL – AT a fost o formulă de succes a liberalismului în anii imediat de după revoluţie, avându-i drept protagonişti pe Dinu Patriciu, Călin Popescu-Tăriceanu, Horia Rusu sau Viorel Cataramă, liberali pursânge, deveniţi mai apoi prosperi oameni de afaceri. Spre deosebire de aceştia, cariera lui Ludovic Orban s-a consolidat mai degrabă în administraţie.

♦ A absolvit TCM, în cadrul Universităţii Braşov. În anii ‘90 a fost consilier local la sectorul 3 Bucureşti, apoi viceprimar general al Capitalei (2004-2007), şef al Departamentului de Informaţii Publice al Guvernului (1999-2000), preşedinte al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (2000-2001), ca să ajungă mai apoi ministru al transporturilor (2007 – 2008). Este deputat din 2012. A fost ales preşedinte al PNL în 2017.

iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO