Eveniment

Panica legată de posibila erupţie a unui vulcan a provocat o evacuare fără precedent a uneia dintre cele mai turistice insule

Panica legată de posibila erupţie a unui vulcan a...

Autor: Alex Ciutacu

28.09.2017, 11:48 34365

O posibilă erupţie vulcanică a determinat autorităţile din Vanuatu să înceapă demersurile pentru evacuarea insulei Ambae şi să îi mute pe cetăţeni pe alte insule din Pacific, potrivit BBC.

Vulcanul Manaro Voui a început să „arunce” cenuşă în ceea ce poate însemna faza premergătoare a unei erupţii.

Cu câteva zile în urmă, autorităţile au decis să mute 6.000 de rezidenţi către adăposturi situate în afara insulei Ambae, însă astăzi au hotărât o evacuare totală.

Toţi locuitorii insulei vor fi mutaţi până vineri în cadrul acţiunii pe care oficialii o numesc drept prima de acest fel din istoria insulei.

Autorităţile au crescut starea de alertă la al doilea cel mai înalt nivel, în cursul zilei de sâmbătă, ceea ce înseamnă că vulcanul Manaro Voui era în „stare moderată de erupţie”.

„Deja am mutat oamenii în zonele cele mai înalte, în zone sigure situate în vestul şi în estul insulei”, spune Shadrack Welegtabit directorul agenţiei naţionale de gestionare a dezastrelor.

Ultima dată Manaro Voui a erupt în 2005, când 5.000 de oameni şi-au părăsit de asemenea casele.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO