Eveniment

Pachetul de bază din sănătate intră în vigoare de la 1 iunie

Pachetul de bază din sănătate intră în vigoare de la...

Autor: Ioana David

14.05.2014, 00:03 519

Pachetul de servicii medicale de bază va intra în vigoare de la 1 iunie, iar principalele modificări pe care le aduce sunt creşterea atribuţiilor pe care medicii de familie le au, revizuirea procedurilor ce se realizează în ambulatoriu şi a criteriilor de internare în spital.

Guvernul a aprobat ieri pachetul de servicii de bază, care va fi valabil pentru perioada 2014-2015 şi care va fi implementat impreună cu pachetul minim de servicii de bază şi cu contractul cadrul (documentul care prevede condiţiile în care se acordă asistenţa medicală). Autorităţile din domeniul sănătăţii intenţionează să definească pachetul de bază de mai bine de zece ani, acesta fiind aşteptat în special de mediul privat.

„Punem un accent important pe prevenţie. Introducem pentru pacienţii asimptomatici (fără semne de boală - n.red.) până la 39 de ani o vizită obligatorie la medicul de familie cel puţin o dată la trei ani, iar pentru cei peste 40 de ani – prezenţa anuală la medicul de familie“, a spus Nicolae Bănicioiu, ministrul sănătăţii.

Prin noile prevederi, medicii de familie pot scrie reţete pentru pacienţii cronici (ceea ce până acum nu puteau face), dar vor putea realiza şi unele consultaţii pe care până acum nu aveau dreptul să le realizeze. În ambulatoriul de specialitate a fost revăzută lista procedurilor ce se pot realiza, în timp ce în spital „s-au evidenţiat“ factorii de care trebuie să se ţină seama pentru internare.

Cu toate acestea, multe dintre prevederile din pachetul de bază sunt neclare, Ministerul Sănătăţii precizând că unele informaţii vor apărea prin norme.

Pentru prima dată, instituţia precizează şi două categorii de servicii ce nu sunt incluse în pachetul de bază, dar pot fi acoperite de către asigurările private (serviciile de homeopatie şi fitoterapie).

Pachetul minim de servicii medicale se adresează persoanelor neasigurate (şi se referă în principal la urgenţe), iar pachetul de bază este pentru persoanele asigurate.

Pe parcursul anului 2013, Ministerul Sănătăţii a derulat timp de mai multe luni consultări publice cu actorii din sistemul de sănătate în vederea introducerii acestor pachete. Anul acesta la conducerea instituţiei a fost numit un nou ministru, iar varianta a suferit unele modificări. Una dintre acestea se referă la apariţia listelor de aşteptare pentru internarea în spitale. Dacă anul trecut se dorea introducerea acestor liste, fiind esenţa procesului de reformă, acum această menţiune lipseşte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO