Eveniment

OTP, Piraeus Bank si fondul olandez FMO concureaza pentru RoBank

16.02.2004, 00:00 32



Cea mai mare banca din Ungaria, OTP, este interesata de preluarea intregului pachet de actiuni al RoBank, pentru care concureaza cu Piraeus Bank si fondul olandez The Netherlands Development Finance Company (FMO), au declarat surse din sistemul bancar.



"Cei trei ofertanti sunt destul de motivati, iar OTP va incepe operatiunea de due-dilligence chiar in urmatoarele zile. Piraeus va fi a doua institutie de credit care va accesa baza de date a bancii", au adaugat sursele citate.



OTP, cea mai mare banca din Ungaria care detine participatii in Bulgaria si Slovacia, si-a anuntat cu mult timp in urma intentia de a realiza o achizitie pe piata bancara romaneasca. Banca din tara vecina a depus o scrisoare de intentie impreuna cu HVB Bank in cadrul primei etape de privatizare a BCR, insa nu a indeplinit conditiile de precalificare.



Potrivit informatiilor din piata, Piraeus a decis sa se extinda rapid pe piata romaneasca, ceea ce impune preluarea unei alte banci. In prezent, se afla in negocieri pentru achizitionarea Bancii Ion tiriac (BCIT). "Cred ca banca greceasca are semnale ca nu va castiga cursa pentru BCIT, unde exista un alt ofertant puternic, HVB Bank. Grecii au ales RoBank ca varianta in cazul unei nereusite in achizitia Bancii Tiriac", au adaugat aceleasi surse.



Infiintata in anul 2000, Piraeus Bank Romania, este filiala bancii elene cu acelasi nume. Banca are un numar de sase sucursale si agentii, insa a anuntat ca va demara un amplu program de dezvoltare a retelei teritoriale.



Cel de-al treilea competitor, FMO, este un fond olandez de investitii cu o expunere consistenta pe piata romaneasca, chiar in sistemul bancar. Fondul are in portofoliu pachete minoritare de actiuni in companii la care participa si institutiile financiare internationale, cum ar fi Miro Bank, Terapia Cluj si Demir Romlease.



De asemenea, a participat in calitate de co-finantator la imprumutul sindicalizat de 300 de milioane de dolari acordat companiei de telefonie mobila Connex, a finantat cu cinci milioane de dolari dezvoltarea retelei Astral Telecom si a deschis pentru Banca Transilvania o linie de credit de zece milioane dolari, destinata imprumuturilor ipotecare.



Indiferent de numele castigatorului, vanzarea RoBank este o operatiune care va fi incheiata in urmatoarea perioada. BNR a solicitat, anul trecut, grupului Balli sa vanda, pana la inceputul lui 2004, pachetul detinut la RoBank prin intermediul societatii Asigurarea Anglo-Romana, iar grupul britanic a ales sa ofere intreg pachetul de control al bancii.



Balli Group Plc detine in mod direct 36,5% din capital, iar prin intermediul societatii de asigurare Anglo-Romana alte 15% din actiuni, care asigura controlul bancii. Mustafa Bayraktar, cetatean turc, are o participatie de 45,5%, in vreme ce Vahid Alaghband, cetatean britanic, detine 2%, iar Huseyin Bayraktar, cetatean turc - 1%. Actionarii RoBank au decis sa vanda impreuna pachetele detinute.



Conducerea bancii a anuntat ca, alaturi de doua banci si un fond de investitii, si-au manifestat interesul pentru actiunile RoBank si doua societati de asigurari.



Infiintata in 1995, banca opereaza cu trei sucursale in Bucuresti, la care se adauga 11 sucursale si trei agentii in principalele orase ale tarii.



Robank a inregistrat, in 2002, un profit brut de 7,05 milioane de dolari, in timp ce valoarea capitalurilor proprii a crescut cu 31,2%, pana la 752,2 miliarde lei. La sfarsitul lui 2002, activele bancii se ridicau la 3.984,9 miliarde de lei. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO